ГЕРБ-СДС извадиха от фризера преговорите с ПП-ДБ

Снимка: БТА

ГЕРБ-СДС извадиха от фризера преговорите с ПП-БД. Това стана ясно след изявлението пред медии в парламента на кандидатът от ГЕРБ-СДС за ротационен премиер Мария Габриел.

“Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете”, каза тя.

В събота Мария Габриел заяви, че замразяват преговорите с “Продължаваме промяната и Демократична България”.

Днес тя обяви, че условие преговорите да продължат е, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, отделно принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам  ПП-ДБ да преосмислят всичко това, обяви Габриел.

Мандатоносителят е на ход, да търси и намери подкрепа, обяви тя.

Нека бъдем ясни, разочарованието в обществото е огромно, допълни Габриел.

Недоверието у партньорите е огромно, страхът в администрацията е потресаващ, изтъкна Габриел. По думите ѝ от тази криза се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено-политическия живот и цел. И ако истинската цел е да стабилизираме държавата, да се погрижим за хората, то всеки трябва да направи крачка назад, да предложим работещо решение, което да носи обединение и стабилност, изтъкна Мария Габриел. 

Уважаеми колеги, сменете подхода, ако искате, вземете пример от нас, ние направихме всички възможни компромиси, на свой ред настоя и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Не може, отбеляза той по адрес на „Продължаваме промяната“, с 15 на сто от депутатите да получиш цялата власт. Като отговорни за съставяне на правителство в момента, предложете друг формат, говорете с нас, говорете с другите партии, предложи Дончев. Според него ситуацията в момента е недоверие между партиите, липса на посока, на бюджет, има и нов феномен – фактическа война между институциите. Той уточни, че това не трябва да бъде приемано за ултиматум, а като приятелски съвет.