ГЕРБ свалят цената на бензина със закон за свръхпечалбите

Бойко Борисов

Снимка: Нова телевизия

Закон срещу свръхпечалбите ще бъде внесен в понеделник в парламента. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Широка лъка, където бе открито обновеното килийно училище “Св. Панталеймон”. Ремонтът е осигурен с постановление на Министерския съвет от 2018 г., когато са отпуснати близо 800 хиляди лева. Литургията по освещаването на обновената сграда бе излъчвана на живо във фейсбук профила на Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ изрази увереност, че и други парламентарни групи биха подкрепили подобен законопроект, защото “над пет милиарда лева на българския данъкоплатец са отишли в посока Руската федерация и то по време на война”. Борисов обяви, че това е станало благодарение на отвоюваните от България дерогации за руския петрол. 

Делян Добрев и неговият екип разработиха проектозакон, който да звучи като закон срещу свръхпечалбите, които се получават от руските компании благодарение на дерогациите, които България издейства от ЕК, каза Борисов. Той призова за подкрепа на законопроекта и търсене на съвносители от други парламентарни групи, защото това е в полза на хората. Над 5 млрд. лева изтекоха от джобовете на българите за “Газпром”, “Лукойл”, посочи Борисов. 

Борисов уточни, че в обхвата на проектозакона ще са дизелът и обикновеният бензин, като идеята е да бъде връщана свръхпечалбата във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” и оттам – в бензиностанциите. Мярката ще обхваща и бизнеса, и физическите лица, посочи той.

Бойко Борисов изрази очакването си първите, които да подкрепят подобна мярка, да бъдат колегите му от “Демократична България”. “Убеден съм, че те ще са първите, които ще се включат и тази несправедливост, по-точно свръхпечалба, която Кирил и Асен гарантираха с дерогациите за тези компании, ще бъде поправена”, каза той. 

Лидерът на ГЕРБ отново настоя партиите да се разберат – преди връчването на мандите от президента Румен Радев –  искат или не да има правителство, както и какъв ще е неговият хоризонт на действие.

“Аз съм склонен на всичко, което ще донесе спокойствие на българите и ще спрем да обвиняваме Радев, че не прави бюджет или че не управлява добре, защото той е президент. Ние му натрисаме правителство, защото не можем да се разберем”, коментира Борисов политическата ситуация в страната.