В Германия обсъждат доставка на крилати ракети за Украйна

Бундестаг

Снимка: Pixabay

Германският финансов министър Кристиян Линдер заяви, че Украйна се надява Германия скоро да достави на страната крилати ракети “Таурус”.

“Не ни остава много време, за да постигнем успехи”, каза вчера по германското радио украинският заместник-външен министър и бивш посланик в Берлин Андрий Мелник. Според експертите крилатите ракети “Таурус” ще бъдат използвани за текущата контраофанзива. 

В понеделник, тази седмица, Линдер посети Киев и изрази разбиране към украинското искане. Тогава той намекна, че този въпрос ще бъде решен бързо. “Да, знам, че много хора симпатизират на предоставянето на подобна подкрепа, включително и аз. Надявам се, че скоро, много скоро този въпрос ще бъде решен”, каза германският финансов министър. 

Федералното правителство обаче изпраща противоречиви сигнали, коментира “Зюддойче цайтунг“. В края на миналата седмица канцлерът Олаф Шолц заяви, че няма да оказва натиск за изпращането на ракети “Таурус”. “Решенията винаги трябва да бъдат обмисляни внимателно. И аз ще продължа да правя това и да казвам това много ясно”, каза Шолц.  

Въпросните ракети имат обсег на действие до 500 километра, отбелязва “Зюддойче цайтунг”. Германия, както и останалите страни от НАТО, иска да предотврати използването на нейно оръжие срещу руска територия, за да не се стигне до разрастване на конфликта. Поради това се обсъждат техническите възможности за ограничаване на обсега на ракетите, отбелязва германският вестник.  

“Разбираме страха на германците, че страната им може да бъде въвлечена във войната”, каза Мелник. Същевременно той повтори уверението на Киев, че крилатите ракети ще бъдат използвани само срещу руски цели на украинска територия. 

Германският финансов министър от своя страна каза, че има “утвърдени процедури” за доставки на оръжие в Украйна. Той обясни пред телевизия А Ер Де, че Германия се консултира със съюзниците си за оръжейните доставки, запазва оръжията, които са ѝ нужни за собствената ѝ отбрана и освен това предоставя на Киев само военни средства, които не биха въвлекли Берлин в конфликта. 

Линдер смята, че решението трябва да се вземе “значително по-бързо и в по-кратък срок от предишните подобни проекти”. Източници от управляващата коалиция казаха, че се очаква положително решение, посочва “Зюддойче цайтунг”. 

Евентуалната доставка на крилати ракети предизвика остри критики от страна на “Левите” и от някои политици от Християндемократическия съюз. “За нас е ясно, че всяко ново оръжие носи риск от нова ескалация”, заяви Тобиас Банк, ръководител на федералното бюро на “Левите”. 

Михаел Кречмер от Християндемократическия съюз (ХДС), който е премиер на провинция Саксония, изрази подобна позиция. “Искаме ли наистина да приемем, че германски ракети биха могли да ударят Русия“, попита риторично германският политик. Федералното правителство отново пресича червени линии, начертани от самото него, каза той пред сп. “Шпигел”. Кречмер подчерта необходимостта от “нови интензивни дипломатически инициативи на свободния Запад. 

Съпредседателят на германската партия “Зелените/Съюз 90” Омид Нурипур обаче настоя за бързо вземане на решение по въпроса, пише в днешния си брой в. “Тагесшпигел”. “Украйна спешно се нуждае от допълнителна военна помощ, която включва и крилати ракети “Таурус”. Поради това решението за германската доставка трябва да се вземе бързо”, каза той.

“Ако са нужни технически модификации, те трябва да бъдат направени в най-кратък срок”, допълни Нурипур. 

Германският вестник “Юнге велт” се спира на рисковете от предоставянето на “Таурус” на Украйна. 

“По този начин на фронта… се появява оръжие с обсег от 500 километра. Изданието “Фокус” го приветства като “разбивач на бункери”, а в. “Франкфуртер алгемайне цайтунг” като “германско средство за постигане на обрат в ситуацията”. Разстоянието от най-северната точка на Украйна до Москва е около 470 километра. Лесно е да се отстранят софтуерните ограничения за използването на “Таурус” само на украинска територия”, предупреждава “Юнге велт”.