Германия с най-голям ръст на закупените нови електромобили

Снимка: money.bg

Броят на електрическите автомобили в светa се е увеличил с 30% до 10,9 млн. броя през 2020 г. Почти половината от тези автомобили се намират в Китай. Намиращите се на второ място САЩ са далеч зад тях с 1,77 милиона електромобили.

Благодарение на политиката на федералното правителство, което осигурява стимули за закупуване на електрически автомобили,  Германия е трета с близо 570 хил. електромобила. Най-силната европейска икономика се представя още по-добре по отношение на регистрациите на нови леки автомобили, заемайки второ място в световен мащаб.

Най-много електрически автомобили е продала Tesla със своите близо 500 хил. продадени автомобила през 2020 г. Volkswagen AG също се представя добре. Преди дни от компанията обявиха мащабна програма за изграждане на нови заводи за електрически батерии за електромобили.

Тези цифри обаче показват също, че растежът ще трябва да бъде далеч по-динамичен, за да се постигнат целите за климата, обвързващи транспортния сектор, до 2030 г., предаде investor.bg.

Регистрациите на нови електромобили нарастват по целия свят през 2020 г., повишавайки се с 38% до рекордните 3,18 млн. броя въпреки цялостния спад на автомобилен пазар, причинен от пандемията от коронавирус.

Най-висок е темпът на нарастване на регистрациите в Европа със 134% до 1,37 млн. броя. Китайски и американски пазари отчитат по-слаб принос спрямо глобалния растеж на сегмента.

Германия регистрира невероятен растеж при продажбите на електромобили, като техният брой се увеличава до 394 632 от 108 530 превозни средства през 2019 г. Този 264-процентен скок бележи най-високия темп на растеж в световен мащаб. Сега Германия се нарежда на второ място след Китай по отношение на новите регистрации, задминавайки САЩ, които остават на трето място.

Пазарът на електромобилите се развива успешно в редица страни от Европейския съюз и Великобритания. Французите са купили  194 700 нови електрически превозни средства, добавени през 2020 г., което представлява ръст от 180%. В Дания продажбите нарастват с 245 процента, в Италия – с 25%, в Испания – със 136 на сто, а във Великобритания със 140%.

Растежът обаче ще трябва да бъде далеч по-динамичен, за да се постигнат целите за климата, обвързващи транспортния сектор, до 2030 г.