Главният прокурор с един мандат от 5 години, предлага ДПС

Снимка: trud.bg

ДПС ще предложи главният прокурор да има един мандат от 5 години. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски във връзка с внесения от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС в края на пленарната сесия на Народното събрание общ законопроект за промени в Конституцията.

По-добре е, след като ще „махаме“ правомощия на главния прокурор, той да има един мандат, който да е петгодишен, за да не се задържа прекалено дълго един човек на поста, аргументира се Пеевски. 

Друго предложение на Движението е главният прокурор да не председателства прокурорския съвет, а някой избран от съвета (според предложенията за промени ВСС ще бъде разделен на две – прокурорски и съдийски съвет).

Пеевски не вижда проблем за определено време председателят на Конституционния съд да бъде и премиер, въпреки изказани притеснения от експерти. Такова предложение също е залегнало в общия законопроект за промени в Конституцията. 

Промените в Конституцията са предложени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, ние ги припознахме, единствено не се съгласихме за ограничаване мандатите на кметовете на два и това предложение отпадна, припомни Делян Пеевски. 

ГЕРБ-СДС също са против ограничаване мандатността на кметовете.