Дарителска сметка за пострадалите от земетресението в Турция обяви БЧК

Снимка: БНР

Българският Червен кръст откри специална дарителска сметка за набиране на средства в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия:

IBAN: BG64UNCR76301078660913; за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Кампанията на БЧК може да бъде подкрепена и с SMS на стойност един лев на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

БЧК обяви и кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия на 6 февруари 2023 г. Това съобщиха от БЧК. В момента най-неотложни са нуждите от нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки; ново спално бельо; нови топли завивки; материали за лична хигиена.

От БЧК отправиха молба за съпричастност и към българските фирми-производители, призовавайки ги да подкрепят кампанията както с посочените артикули, така и със семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.

Даренията за София ще се приемат днес в 9-а Районна служба на “Пожарна безопасност и защита на населението” в ж.к. „Люлин“ 10, бул. “Д-р Петър Дертлиев” 1989, от 15:00 ч. до 18:00 ч., а в следващите дни – от 9:00 ч. до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧК.

Всички дарения ще бъдат директно транспортирани за пострадалите райони и следва да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания.

Граждански инициативи в Пловдив също събират дарения за пострадалите от земетресението в Турция. Организатори на двете дарителски акции са издателят Манол Пейков и Дениз Мутлу. За ден по сметките на Пейков са събрани малко над 220 000 лева от повече от 1500 души, като непрекъснато постъпват нови дарения.

Предметни дарения се събират в пунктове в Пловдив и София. Необходими по последни данни са ръкавици, якета, шалове, шапки, одеяла, отоплителни на газ за външно отопление, печки, палатки, столчета и маси за къмпинг, комплекти за първа помощ, хигиенни материали, батерии. В Пловдив те се събират на адрес бул. „Александър Стамболийски“ 9, а в София на ул. „Шипка“ 23. 

Дениз Мутлу и негови приятели също провеждат дарителска кампания в рамките само на днешния ден. Събират се одеяла, спални чували, шалтета, палатки, спасително термо фолио, походни легла, възглавници, малки генератори, фенери, памперси и хигиенни материали. Пунктът в Пловдив на адрес ул. „Трудовак“ 13 ще приема дарения до късно вечерта. В готовност да отпътуват за Одрин са пет буса. Осигурен е зелен коридор за бусовете, превозващи даренията, коментира Мутлу. По думите му даряват не само турци, а и гърци, българи, дори англичани. Даренията ще се откарат в Одрин, от където властите в Турция ще ги разпределят. 

Мутлу е роден в Истанбул, идва да учи в Пловдив и от 11 години живее в града.

 „Горд съм с българския народ, който носи голямо сърце. Пловдив е прекрасен град, в който всички нации живеят в мир и се обичат, рядко срещано нещо в света“, коментира Мутлу. По думите му хората виждат колко е голяма трагедията и помагат. Приятелката на брат му има роднини в град Малатия. Всичките им къщи са паднали, хората нямат домове, разказа Мутлу. 

И двете кампании са координирани с турските власти.