Корнелия Нинова: Спечелихме на първа инстанция делото срещу вдигане цените от телекомите

Добра новина за българските семейства днес е, че спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори. Това заяви на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Административният съд – София град се е произнесъл по тяхна жалба срещу заповедта на Министерството на икономиката и индустрията, издадена в края на миналата година, с която се забранява повишаването на цените, а намеренията им за това са нелоялна търговска практика, допълни министърът цитирана от Българската телеграфна агенция.

Нинова каза, че мотивите на жалбоподателя – “Теленор България”, са били, че индексирането на цените по договорите с потребителите не представлява особено важен обществен интерес. Бихме искали да им кажем, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес за нас и съдът е признал тези наши мотиви, произнесъл се е по този въпрос със следното определение: “Оставя без уважение жалбата на “Теленор България” за отмяна изцяло на предварителното изпълнение на заповедта на Министерството на икономиката и индустрията”, заяви Нинова. Тя допълни, че това определение може да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

“Повишаването на цените ще бъде незаконно заради заповедта ни и нейното предварително изпълнение и решението на съда. Не пращайте на хората смс-и, това е подвеждаща информация – не може да вдигнете цените докато тече това дело”, категорична е Корнелия Нинова.

“Тяхно фирмено решение е какво ще правят сега”, заяви вицепремиерът в отговор на въпрос дали очаква компаниите да вдигнат цените не със задна дата, а в бъдеще.

Междувременно Асоциацията за защита на потребителите излезна със становище, че КЗП е допуснала неравноправна клауза в общите условия на телекомите, което ощетява гражданите.

Преди дни Корнелия Нинова забрани на телекомите да вдигат цените с мотива, че това е нелоялна търговска практика. Тя съобщи, че два от мобилните оператори не могат да вдигнат и с една стотинка таксите и че Комисията за защита на потребителите е издала заповеди, с които забранява на “Теленор” и “А1” да индексират цените по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори.

Причината е, че два от операторите – “Теленор” и “А1”, са опитали да увеличат таксите за две години, със задна дата – за 2021 г. и 2020 г. Те нямат право на това, защото в договорите, които са подписали с потребителите, пише, че имат право само един път за една година да вдигат таксите, обясни тогава Нинова и определи намерението им като нелоялна търговска практика.

“Издадохме заповед, с която забранихме това да се случва, и тази заповед я въведохме в т.нар. предварително изпълнение. В момента не могат да увеличат и с една стотинка таксите”, коментира тя.

В заключение министърът на икономиката и индустрията заяви, че защитата на потребителите става цел номер едно на екипа на министерството и на правителството.