Депутати закриват специализираните съд и прокуратура

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекти за промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура, предаде БТА.

Комисията отхвърли обаче проектът за промени на Николай Хаджигенов за възможността магистратите да могат да участват в избори, като кандидати на непартийна или гражданска квота или като независим кандидат.
Приетите от комисията промени предвиждат магистратите и прокурорите от специализираните съд и прокуратура да се преназначат в други прокуратури и съдилища, а висящите дела да продължат пред съответните съдебни инстанции, които са компетентни да ги разглеждат и по възможност при същия съдебен състав. Промените са в законите за Съдебната власт и НПК.

ГЕРБ и ДПС се обявиха против промените.
Дани Каназирева от ГЕРБ заяви, че “не е рационална съдебна реформа” да се закрият тези специализирани дела. “Това ще хвърли в хаос съдебната система”, допълни тя. Радомир Чолаков пък определи проектите като “политически рекет”, като обясни, че се иска или да се даде подкрепа, или тези, които са “против”, да бъдат обявени за корупционери.

Десислава Атанасова, лидер на групата на ГЕРБ в НС каза пред журналисти, че те не са против обсъждането на темата за промени в съдебната система, но не и такива да се правят “за една нощ”.

Хамид Хамид от ДПС призова да не се “претупва” дебата, като посочи, че ДПС ще гласува против проекта на “Демократична България” на първо четене, но отбеляза, че не са срещу темата по същество.

БСП подкрепи закриването на Специализираната прокуратура и Специализирания съд, се казва в съобщение на пресцентъра на БСП.

С това трябва да се прекратят спекулациите кой е статукво, управляващ и опозиция, заявяват те.

Депутатите на БСП в Правната комисия на парламента гласуваха „за“ за закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

„БСП поддържа последователната си позиция, която изрази още преди създаването на двете институции. В предизборната кампания партията препотвърди обещанието си, че ще работи за закриването им. С това трябва да се прекратят спекулациите кой е статукво, управляващ и опозиция. БСП следва своите последователни и принципни позиции по всеки отделен въпрос, както е правила през последните 4 години”, се казва в позицията на БСП.