Днес е Цветница – празник на цветята

Снимка: tvn.bg

На коя дата е Цветница?

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник. Датата на празника се мени през годините, в зависимост от началото на Великденските пости. Този празник се празнува на шестата неделя на Великденския пост. Цветница се пада винаги един ден след Лазаровден и една седмица преди Великден.

Българската църква чества Цветница според православния календар в България, познат е и като Връбница. Празник е на цветята и цъфтежа, който отбелязваме в неделята преди Възкресението.

Католическата църква чества празника като Палмова неделя.

Цветница обичаи

На този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи (Лазаровден се чества в съботата преди Страстната седмица). Обичаят повелява рано сутрин на портата или врата на всяка къща да се закачват венчета от върбови клонки, защото те пазят от зло и неплодородие.

На Цветница вярващите берат върбови клонки, символизиращи палмовите, с които е бил посрещнат Христос в Йерусалим. Това е причината празникът да е познат и като Връбница. Клонките се освещават заедно с пролетните цветя чрез молитви в църквата. Когато богослужението приключи, всеки взима от осветените клонки и цветя и ги носи вкъщи за здраве.

Част от върбовите клонки се слага пред икона, за да пази дома от злини. От останалата част се оплита върбово венче, което се поставя над входната врата. Привечер на Цветница момите и ергените за последен път играят лазарското хоро и момите хвърлят в реката върбови венчета за късмет и берекет.

Кой празнува имен ден на Цветница?

Според старите български обичаи празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета:

Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.

Честито на всички празнуващи имен ден!

Източник: Православен календар за тази година