Договориха коалиционното споразумение за управление

Снимка: Пресцентър на БСП

Тази сутрин възникна напрежение между коалиционните партньори за създаване на правителство след като Корнелия Нинова обяви, че от БСП имат възражения по предвидената законодателна програма от коалиционното споразумение за управление, свързана със социалното законодателство. Това налози спешна среща на лидерите на четирите формации в Парламента. След приключване на тяхната среща бе изразен оптимизъм от тяхна страна по отношение на съставянето на правителство.

„Още в началото казахме, че след като приключат разговорите на експертите ще има лидерска среща между четирите формации. Днес тя се състоя и сме изчистили всичко в законодателната програма. Имахме забележки по нея в социалната сфера, но сега всичко е решено и бюджетирано за следващата година”, заяви Корнелия Нинова.

Тя съобщи, че е свикала заседание на Националния съвет на БСП, който да ѝ даде мандат за сключване на коалиционното споразумение. Заседанието ще се проведе присъствено утре в 13.00 часа.

“Цялото споразумение, с всички анекси, ще стане достояние на българското общество, така че всеки да знае каква е програмата на правителството, какво може да се очаква и да има пълна предвидимост в действията на правителството”, допълни Асен Василев от “Продължаваме промяната“.

“Днес се събрахме заедно, за да изчистим последните текстове по законодателната програма, но хубавото в този формат на коалиционните партньори е, че комуникацията тече непрекъснато. Ще се координираме оттук нататък много тясно, за да имаме едно работещо правителство”, каза и другият съпредседател на ПП Кирил Петков.

“Вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде в следващите четири години. Днешният разговор потвърди, че това скоро ще е факт”, изрази оптимизъм Кирил Петков.

Като рутинна координационна среща за доуточняване на законодателната програма я определи пък съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

“Няма драма”, каза още той. И трите партии са взели решение да подкрепят така предложеното коалиционно споразумение, съставът и структурата на Министерския съвет, свидетелства той като участник в разговорите. Редакциите днес са за доизчистване на текстове, уточни Иванов. В момента днес всичко е в нормален работен порядък, няма нито една тема, която да е препъникамък, категоричен е Иванов. Дата за подписване на коалиционното споразумение няма, допълни той.

“Няма да е просто нито подписването на това споразумение, нито прилагането му. Това ще е сложно”, коментира още лидерът на “Да, България”.