Масирани доставки на оръжие за Украйна

оръжия за Украйна

Снимка: bnr.bg

Нови доставки на далекобойни и тежки оръжия за Украйна – това бе основна тема на консултациите между министри на отбраната от близо 50 държави вчера в Брюксел, отбелязва “Росийская газета”.

Изданието акцентира върху очакваните от Киев оръдейни комплекси и ракетни системи за залпов огън, противокорабни ракети “Харпун” и прецизни боеприпаси. Според експерти бойните действия в Украйна днес са главно артилерийска битка. Затова Киев настоява за съществено увеличени доставки на оръдия и ракети, също и на тежки ударни дронове, които да използва за поразяване на огневи точки, пояснява московският официоз.

В печата се мяркат например слухове, че на Украйна може да бъдат продадени американски безпилотници MQ-1C Gray Eagle с по-висока ударна мощ от турските TB2 Bayraktar, с каквито си служи Киев. “Сивите орли” с обсег 400 км могат да прекарват във въздуха до 30 часа на височина до 7,6 км, да събират разузнавателни данни и да нанасят удари с прецизни ракети и управляеми бомби. Но според в. “Политико” Пентагонът засега смята доставките им за “проблемни от гледище на логистиката и обучението”, също и заради нуждата от подходяща наземна инфраструктура в Украйна.

Производителят General Atomics впрочем смята, че украинските военни ще може да бъдат обучени само за 4-5 седмици. В този контекст британската телевизия “Скай нюз” посочва, че фирмите от американския военнопромишлен комплекс са “основните изгодополучатели” от оръжейните доставки за Украйна. По данни на Пентагона от февруари (когато Русия нахлу в Украйна, б. р.) досега САЩ са изпратили на украинските въоръжени сили оръжия и военна техника за 4,6 милиарда долара, напомня “Росийская газета”.

За да победи руската армия и да си върне Донбас, Херсон и Крим, Украйна има нужда от 1000 гаубици, 300 ракетни системи за залпов огън (РСЗО) , 500 танка, 2000 други бронирани коли и 1000 ударни дрона. Това заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, пише “Свободная преса”. Според вестника обаче Зеленски “е казал на своя съветник да иска безмерно много, в смисъл че все едно ще им дадат по-малко. Главното е да пуснат в медиите една красива цифра”.

Юрий Сак, съветник на украинския военен министър, разказа, че НАТО е предоставила на Украйна 150 гаубици калибър 155 мм. По думите му обаче за контраатака Украйна има нужда от 100 РСЗО, докато САЩ са обещали за момента само 4, а Великобритания – 3. Явно днес се обсъжда военна помощ, не двойно, а тройно по­-малка, отколкото настоя Подоляк, заключава “Свободная преса”.

Реакцията на Русия след изявленията и стъпките на Запада за подпомагане на Украйна с оръжия остава крайно твърда, посочва “Комерсант”. Всекидневникът цитира руския зам. външен министър Сергей Рябков, според когото с действията си западните страни ликвидират всяка възможност за диалог между Москва и Киев. “Ако Зеленски и екипът му не са готови да преговарят и всички, които стоят зад него, имат нагласа и занапред безразсъдно, а по-точно безумно да тъпчат Украйна с оръжия – това е техен избор. Това е печално, трагично, но ние не можем да отстъпим”, заявил дипломатът по държавната телевизия.

Действията на Запада “са контрапродуктивни. Те само изкуствено протакат конфликта и предизвикват допълнителни човешки жертви и разрушения”, уверил секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев на среща с колеги от обединението БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

Според беларуския военен аналитик Александър Алесин дори и най-мащабни доставки на западни оръжия не ще могат да пречупят ситуацията на фронта.

По думите му преди началото на войната “танковете и артилерийските цеви в армията на Украйна се брояха не със стотици, а с хиляди. Щом сега съществена част от тази техника е излязла от строя, едва ли ще е възможно загубите да се възстановят чрез доставки от чужбина”.

Страните от НАТО нямат нито оръжейни резерви, нито военнопромишлен комплекс, който да работи във военновременен режим. Те биха могли да доставят исканите от Украйна количества най-малко за година, но не е сигурно, че това ще е все така актуално тогава. Сериозни проблеми поставя и унификацията на оръжейните системи. Дори старите танкове Т-72, сглобени в Чехословакия и Полша, сериозно се различават помежду си, а това може да стане критично в бойни условия, обяснява експертът.

Накрая, според Алесин, Украйна е уязвима главно не заради недостига на танкове и артилерия, а заради липсата на надеждна система за противовъздушна и противоракетна отбрана. “Руската армия контролира въздушното пространство, затова значителна част от западната техника ще бъде унищожена, докато пътува от жп гарата на разтоварване към фронтовата линия”, прогнозира наблюдателят, цитиран в “Комерсант”.

САЩ доставят още оръжия за Украйна

Междувременно американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ ще предоставят още оръжия на Украйна, чиято стойност възлиза на един милиард долара, предаде Ройтерс.

Байдън е информирал украинския си колега Володимир Зеленски за новата пратка в телефонен разговор.

Американският президент съобщи, че САЩ ще отпуснат и допълнителни 225 милиарда долара за хуманитарна помощ, включително за осигуряването на питейна вода, критично важни медицински средства, храна, подслон и пари в брой за украински семейства, с които да могат да си купуват стоки от първа необходимост.

Информацията за новия пакет бе оповестена в момент, в който американският министър на отбраната се среща в Брюксел със съюзници на Вашингтон, а оръжията могат да се класифицират в две категории. Първата включва излишни отбранителни продукти от запасите на американската армия и други оръжия, които са финансирани от Инициативата за подкрепа на сигурността на Украйна (ИПСУ). Към втората група спадат оръжия, които ще се изпратят по отделна програма на Конгреса.

Три запознати източника, пожелали анонимност, казаха, че се очаква един пакет на стойност от 350 милиона долара, който евентуално ще включва още реактивни системи за залпов огън, артилерийски снаряди за гаубици М777 и резервни части.

Помощта, финансирана по ИПСУ, която възлиза на 650 милиона долара, би могла да съдържа наземни пускови установки за противокорабни ракети „Харпун“, защитени радиостанции, уреди за нощно виждане и обучение.

Днес постоянният представител на Русия в ООН Василий Небезня обвини западните страни, че водят „прокси война с Русия“ и се обърна към държавите, които въоръжават Украйна, с думите: „ръцете ви са изцапани с кръвта на цивилни“.