Кандидатът на ДПС за президент е Мустафа Карадайъ

Мустафа Карадайъ, снимка: nova.bg

Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова са кандидатите на ДПС за президент и вицепрезидент, съобщи на брифинг пред Централната избирателна комисия Юнал Лютфи, който е член на Централното оперативно бюро на партията на ДПС, съобщи Българската телеграфна агенция.

Днес кандидат- президентската двойка на ДПС се регистрира в ЦИК за участие в изборите. Документите бяха внесени от членове на Централното оперативно бюро /ЦОБ/ Юнал Лютфи, Емел Етем, Йордан Цонев, Халил Летифов, Ахмед Ахмедов, като двамата кандидати за президентството не присъстваха по време на регистрацията.

 Пред медиите Юнал Лютфи коментира, че това е един исторически ден за ДПС и заяви, че партията издига кандидат, който може да бъде изключителен президент, популярен, последователен, предвидим, в който може да се инвестира доверие.


Той отбеляза, че Искра Михайлова не е член на ДПС, евродепутат, заместник-председател на Групата “Обнови Европа”, изключително авторитетен ръководител в ЕП. Според него Движението е трябвало да издигне по-рано свой кандидат за президент.


ДПС през тези тридесет години се оказа една изключително важна партия в политическото изграждане на Демократична България от 90-та година до днес, посочи Лютфи. По думите му това е най-стабилната, най-предвидимата, най-сериозната партия, която има високи оценки от Европа и от света. “Най-важното, ние се ползваме с авторитет вече не само сред нашия традиционен електорат, но и много български граждани вярват и имат голямо доверие на ДПС”, каза Лютфи.


На въпрос не рискува ли ДПС ролята си на балансьор в политиката, Лютфи посочи: “Ние вече играем сериозно да участваме във властта и без ДПС трудно би се направило сериозно, трайно, стабилно правителство”, отбеляза той.

ДПС последни от основните партии издигат свой кандидат за президент. Припомняме, че вече бяха обявени издигнатите от инициативни комитети кандидат президентстки двойки. Основните конкуренти за поста са Румен Радев подкрепен от БСП и ИТН, Атанас Герджиков с подкрепа на ГЕРБ и Лозан Панов подкрепен от “Демократична България”.

Днес преди регистрацията на кандидат президентската двойка на ДПС бе съобщено, че бившият депутат и бизнесмен Делян Пеевски се завръща в политиката. След като самият той отказа на предишните два парламентарни вота да бъде кандидат-депутат, този път той е приел номинацията и е водач на листата на Движението за права и свободи във Велико Търново. Втори в листата е Йордан Цонев.