Европрокуратурата разследва жп проекти за 241 млн. евро

Европрокуратура

Снимка: Pixabay

Представителството на Европейската прокуратура в София е извършило претърсвания вчера на различни адреси като част от разследване във връзка с два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура за над 241 милиона евро, финансирани по програми на ЕС. Това съобщи централата на Европейската прокуратура в Люксембург.

В обиските са участвали над 100 полицейски служители и агенти на ДАНС. Те са извършени на 28 адреса в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

В полезрението на Европрокуратурата са два проекта за обновяване на железопътна инфраструктура. Първият е за участък между градовете Костенец и Септември по линията София – Пловдив, финансирани със средства на Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда – бившата ИНЕА – на стойност над 130 млн. евро. При втория става дума за модернизация на жп отсечката между Оризово и Михайлово – част от втората фаза на ремонта на жп инфраструктурата по направлението Пловдив – Бургас, финансирана от Кохезионния фонд по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” със средства за над 111 млн. евро.

Бенефициент по двата проекта е българската Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), като двата договора са възложени на две частни компании с международно участие, посочва Европрокуратурата.

Строителните работи по двата жп участъка продължават, но към изпълнителите вече са направени няколко плащания от страна на бенефициента.

При разследването са установени факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски средства и пране на пари. Подозира се, че изпълнителите, само за кратък отрязък от време, са направили фиктивни парични преводи към поредица кухи фирми, които впоследствие са довели до изтеглянето на суми в брой за над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от лица с престъпни досиета, се отбелязва в прессъобщението от Люксембург.

При вчерашните претърсвания, извършени в домовете на заподозрените и в помещенията на разследваните фирми, са арестувани две лица. Освен това ще бъдат разпитани публични представители от НКЖИ във връзка с изплащането на европейските средства.

Разследването продължава, за да се установи естеството и размерът на предполагаемата престъпна дейност. 

Всички засегнати лица се смятат за невинни до доказване на противното в компетентните български съдилища, се отбелязва в прессъобщението на Европрокуратурата.

Службата на Европейския главен прокурор е независима обществена служба на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, преследването и изправянето пред правосъдието на извършители на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.