Екзакта: ГЕРБ води за изборите, следвани от ПП, ИТН и БСП

Шест партии влизат в Народното събрание, сочи проучването на “Екзакта Рисърч Груп”, проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 души, съобщи btv новините.

Лидери са ГЕРБ-СДС, а за второто място се борят три партии – “Продължаваме Промяната” (ПП), “Има такъв народ” (ИТН) и БСП. Разликите между тях са минимални – под 1%.

Над 4-процентовата бариера за влизане в парламента са още “Демократична България” (ДБ) и ДПС.

Под прага, според проучването, остават “Изправи се БГ! Ние идваме”, ВМРО и “Възраждане”.

Според проучването за ГЕРБ-СДС ще гласуват 23,5% от избирателите. Три партии се събират в рамките на 0,5%. Това са „Продължаваме промяната” с 15,5%, ИТН с 15,2% и БСП с 15%. „Демократична България” са пети с 10,2%, а ДПС има 9,4%. „Изправи се БГ! Ние идваме” е с 2,6%, а ВМРО с 2,5%.

Около 25% от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към ПП, според социолозите.

ПП успява да привлече и близо 15% бивши избиратели на ДБ от юли т.г. Не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли биха се преориентирали към ПП през ноември, посочват още от социологическата агенция.

Според тях от данните е видно, че партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

57% от избирателите на ПП са хора, разочаровани от партиите, за които са гласували на 11 юли, а останалите им избиратели не се самоопределят като разочаровани, уточняват от “Екзакта Рисърч Груп”.

Според проучването 52% от българите заявяват твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклариращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял – около 49%. Желаещите да гласуват на президентските избори, които се колебаят кого да изберат, са 13,6%, а желаещите да гласуват на парламентарните избори, които се колебаят коя формация да подкрепят, са 12%.

Проучването регистрира над средната мобилизация за гласуване на президентските избори сред мъже, високообразовани хора, както и жители на областните градове. По 90% от избирателите на ГЕРБ, на БСП и на “Изправи се БГ! Ние идваме” са твърдо решени да гласуват за президент. По 80% от избирателите на “Има такъв народ” и на “Продължаваме промяната” и 2/3 от избирателите на “Демократична България” също декларират категорични намерения да гласуват за президент.

13,4% от българите се притесняват от това дали ще се справят с електронното гласуване, а всеки пети се страхува да не се зарази с COVID, ако отиде да гласува. Опасения, свързани с електронното гласуване, имат по-често хора на възраст над 60 години (27% от тях) и нискообразовани жители на малките градове и села. По 1/3 от избирателите на БСП и на ДПС се притесняват от електронното гласуване. Страхове от заразяване с COVID-19 при гласуване пък изпитват предимно възрастни хора, жени и нискообразовани респонденти.

Изследването на “Екзакта Рисърч Груп” е проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни българи в 70 населени места от цялата страна.