ЕК одобри 11 млрд. евро за България

Асен Василев

Снимка: БГНЕС

“Приветствам днешното решение на Европейската комисия, с което се одобрява финансиране за България на стойност 11 млрд. евро. Тези средства са изключително необходими, за да може страната ни да постигне средноевропейския стандарт на живот”. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите в оставка Асен Василев по повод приетото днес от ЕК Споразумение за партньорство, в което се определя инвестиционната стратегия на страната ни в областта на политиката на сближаване за програмния период 2021-2027 година. Това съобщава Министерството на финансите.

Министър Василев подчерта, че за първи път в споразумението е заложено 50 на сто от средствата да са за проекти в Северна България. За сравнение, през предишния програмен период (2014-2020 г.) в северните региони на страната са инвестирани едва 27 на сто от средствата.   

Фондовете по линия на политиката на сближаване целят да насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване в българските региони и са насочени към подкрепа на най-уязвимите от тях. Средствата ще помогнат на България да подобри основната си инфраструктура, особено в регионите, в които инвестициите в инфраструктурата са недостатъчни или липсват.

Почти половината от общото финансиране, в размер на 4,2 млрд. евро, ще бъде инвестирано в Северозападния, Северния централен и Североизточния район, включително под формата на съфинансиране за изграждането на тунела “Шипка” – първия тунел, който ще минава през Стара планина. 

Споразумението за партньорство обхваща Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд Плюс, Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Еворпейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.