Значителен недостиг на електроенергия в Украйна след руските атаки

Снимка: УНИАН

Украйна въведе нови извънредни прекъсвания на електрозахранването днес в опит да възстанови енергийната инфраструктура, повредена при руските въздушни удари, които според националния енергиен оператор са причинили значителен недостиг на доставките, съобщи Ройтерс.

Русия взе на прицел енергийни съоръжения в цяла Украйна при последната голяма вълна от атаки вчера в период от годината, когато потреблението на електроенергия обикновено се повишава заради настъпването на зимата.

„Към 11 часа на 8 декември, поради нанесени щети от ракетни удари по електроцентрали и електропреносната мрежа за високо напрежение, системата изпитва значителен недостиг от електроенергия“, съобщи операторът на системата за електроснабдяване „Укренерго“. 

Според украинския оператор ситуацията се усложнява от атмосферните условия, като западните райони са изправени пред слана, дъжд, сняг и силни ветрове. Това причинява обледяване на кабели, но положението е най-трудно в източните райони, където боевете са най-ожесточени.

„Във всички региони има недостиг на електроенергия – до една трета от необходимото“, каза Олександър Старух, губернатор на Запорожка област в югоизточна Украйна.

Вчерашните атаки започнаха, когато трябваше да приключат аварийните прекъсвания на електрозахранването, след като бяха възстановени предишните щети. ДТЕК, най-големият частен украински производител на електроенергия, каза, че сега има прекъсвания на тока в столицата Киев и Киевска област, в южната Одеска области в Днепропетровска област в централна Украйна.

Русия, която нахлу в Украйна през февруари, засили атаките срещу енергийни съоръжения през последните седмици, твърдейки, че нанасянето на удари по жизненоважна инфраструктура е оправдано от военна гледна точка. Според Украйна атаките, имащи за цел да причинят страдания на цивилното население, са военно престъпление.

Кметът на Киев Виталий Кличко предупреди за сценарий на „апокалипсис“ в столицата през зимата, ако руските въздушни удари по инфраструктурата продължат. Кличко каза за Ройтерс, че не е необходимо хората да се евакуират сега, но трябва да са готови да го направят.

Прекъсванията на електрозахранването зачестиха и правителството призова населението да пести електроенергия,  катонамали използването на битови уреди като фурни, перални, електрически чайници и ютии.

В случай на пълно спиране на електрозахранването, мобилните комуникации, телевизията и радиото ще работят най-малко още три дни, каза Юрий Щигол, ръководител на държавната служба за специални комуникации и защита на информацията на Украйна.

Повече от половината от районите в Донецк бяха обстрелвани днес от украинските въоръжени сили, съобщи представителството на така наречената Донецка народна република в Съвместния център за контрол и координация на военните престъпления на Украйна, предаде ТАСС.

В съобщението на представителството, направено по неговия телевизионен канал, се казва, че в резултат на обстрела на украинските въоръжени сили частично са останали без електрозахранване пет района на град Донецк: Петровски, Киевски, Кировски, Куйбишевски и Ворошиловски.

В Донецк има общо девет района, уточнява ТАСС.