ЕС ще наложи петролно ембарго на Русия

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия работи за налагането на ембарго върху руския петрол, заяви ирландският външен министър Саймън Ковъни, цитиран от Ройтерс.

По думите му то може да влезе в следващия пакет санкции, но все още нищо не е уговорено. Ковъни изрази личното си желание 27-те страни членки на ЕС колкото се може по-скоро да достигнат до разбирателство по въпроса.

Външният министър на Германия Аналена Бербок посочи, че ЕС трябва да спре вноса на каквито и да било изкопаеми горива от Русия.

Изявите и на двамата идват преди днешната среща на Съвета на външните министри на ЕС, на който ще се обсъжда продължаваща война в Украйна и европейската реакция.

Европейската комисия работи върху шестия пакет санкции срещу Русия, а той ще съдържа и под някаква форма налагането на ембарго на руския петрол, потвърди пред журналисти замествик-председателята на ЕК Валдис Домбровскис при пристигането си за срещата в Люксембург. По думите му Комисията работи активна за постигане на консенсус сред страните членки по въпроса.

Литва е първата страна от ЕС, която вече се отказа от внос на руски газ, но все още купува руски петрол. След изтичането на съществаващия договор тази практика ще спре, посочват източцини от Вилнюс. Останалите страни членки на ЕС тепърва трябва да решат как ще постъпят.

Чешкият външен министър Ян Липавски от своя страна заяви, че Прага подкрепя налагането на максимално строги санкции на Русия заради инвазията й в Украйна, доколкото това е възможно.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази днес очакване боевете в Донбас да се ожесточат в следващите дни. Обикновено войната се губи или печели на бойното поле, заяви той при пристигането си за участие в днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи в Люксембург, съобщи Българската телеграфна агенция.

По неговите думи разширяването на санкциите срещу Русия заради войната в Украйна е открита възможност. Така той отговори на въпрос дали се подготвя въвеждане на ембарго над вноса на руски петрол и газ. Ще обсъдим действието на наложените вече санкции и бъдещите стъпки, допълни Борел.

Европейските външни министри ще обмислят как по-добре да се помогне на украинците и на Международния наказателен съд, посочи върховният представител. Той уточни, че представителството на ЕС в Киев, чиято дейност се възстановява, ще помага за събирането на доказателства за руските военни престъпления в Украйна.

По неговите думи министрите днес ще бъдат запознати с впечатленията от пътуването на Борел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до Украйна в края на миналата седмица. Видяхме какво се е случило там, следите от жестоката агресия на руските войски срещу цивилни хора. Много бяхмче впечатлени, заяви Борел.