ЕС стартира процедура по одобрение на хапче срещу Ковид

Снимка: Агенция Ройтерс

Известният американският производител на лекарства Merck & Co Inc заяви днес, че лекарственият регулатор на Европейския съюз е започнал преглед в реално време на експерименталното антивирусно лекарство срещу Covid-19 за възрастни на компанията, предаде агенция Ройтерс.

Съгласно процедурата, известна още като “непрекъснат преглед”, Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще оцени данните веднага щом станат достъпни, вместо да чака официално заявление, когато бъде събрана цялата необходима информация.

Докато на този етап ваксините са основното оръжие срещу Covid-19, експерименталното хапче на компанията Merck молнупиравир (molnupiravir) може да промени битката с коронавируса, след като проучванията показаха, че това лекарство може да намали наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за тези, които са най-застрашени от тежко Covid заболяване.

Merck, която разработва молнупиравир,  подаде на 11 октомври заявление за разрешение за спешна употреба на лекарството в САЩ. Групата от външни съветници на американския здравен регулатор трябва да проведе среща в края на ноември, на която да се обсъди дали да разреши експерименталното антивирусно хапче.

Ако бъде одобрен от регулаторните органи, молнупиравир ще се превърне в първото лекарство за Covid-19, прилагано през устата, а също и първото за лечение на пациенти с леки заболявания, докато съществуващите лекарства се използват предимно за лечение на критично болни.

Merck има договор с правителството на САЩ за доставка на 1,7 милиона курса от това лекарство на цена от 700 долара за курс. Наскоро компанията подписа договори за доставки с редица други страни, включително Великобритания, Малайзия и Сингапур. Представител на ЕС е заявил пред агенция Ройтерс по-рано през месеца, че съюзът също обмисля подписването на споразумение за доставка на антивирусното хапче на Merck, но ще го направи едва след като компанията започне процеса на искане на одобрение за лекарството. Очевидно в ЕС са преосмислили своята позиция и са решили да ускорят процеса на одобрение.

Съгласно своите предварителни условия за доставка, ЕС резервира редица дози от лекарства за лечение или ваксина. Държавите от ЕС, които решат да бъдат част от договора, могат да закупят своя дял от запазените дози, след като лекарството е разрешено от EMA или от национален регулаторен орган.