Жестоката битка за Мариупол

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин обяви вчера победа в битката за Мариупол, провъзгласявайки украинския пристанищен град за “освободен” след продължили седмици бомбардировки. САЩ обаче оспориха неговото твърдение и казаха, че според тях украинските сили все още устояват позиции в града, разположен на Азовско море, посочва Ройтерс.

Заявлението на Путин изтъква важността на Мариупол и изглежда е опит да бъде обявена победа, без да се щурмува последното огнище на украинската съпротива в града, отбелязва Асошиейтед прес.

Последната крепост

Украинските сили са се укрепили в завода “Азовстал” в Мариупол. Голямото металургично предприятие е последната им крепост в града, който се намира в промишления регион Донбас в Източна Украйна. По руски оценки в завода все още има неколкостотин украински бойци. Според президента на Украйна Володимир Зеленски в огромното предприятие, заемащо площ от близо 11 квадратни километра, също така са блокирани около 1000 цивилни.

“Азовстал” има мрежа от подземни тунели и проходи с дължина 24 километра, позволяваща на защитниците му свободно да маневрират, за да отблъскват руските атаки. Преди да избухне войната, украинските власти се подготвиха за руската офанзива, като натрупаха запаси от храна и вода в завода.

Значението на Мариупол

Мариупол е ключова цел за Русия от началото на нейното нахлуване в Украйна на 24 февруари. Превземането на града, намиращ се между контролираната от сепаратистите в Източна Украйна територия и Крим, би позволило на Москва да свърже двата региона. Това би дало възможност да се установи сухопътен коридор от руската граница до Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., а също така би лишило Украйна от голямо пристанище и ценни промишлени ресурси.

Обсадата

Руските войски обсадиха Мариупол на 1 март и оттогава градът беше подложен на артилерийски обстрел и въздушни удари, разрушили по-голямата част от него. Според кмета Вадим Бойченко най-малко 21 000 души са загинали в Мариупол. По негови оценки в града са останали 120 000 жители, а преди войната населението е било около 450 000 човека.

Как Москва и Киев виждат битката за Мариупол

Путин се срещна вчера с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който каза, че целият град, с изключение на завода “Азовстал”, вече е под руски контрол. Путин поздрави армията, като заяви, че “установяването на контрол върху такъв важен център на юг като Мариупол е успех”, но заповяда на Шойгу да не бъдат пращани войски в “Азовстал”, а вместо това заводът да бъде плътно блокиран.

Според Киев руският президент иска да избегне окончателен сблъсък с украинските сили в Мариупол, защото няма достатъчно войски, за да победи. Украински представители обаче също така призоваха за помощ за евакуиране на мирните жители и ранените войници.

Британското военно разузнаване заяви, че ако руските войски щурмуват завода, това вероятно ще им коства значителни загуби, а решението за установяване на блокада би позволило на Русия да съсредоточи сили за други битки в Източна Украйна.

Британското министерство на отбраната заяви, че решението на Русия да спре настъплението си срещу металургичния комбинат “Азовстал” в Мариупол цели да освободи част от войските, които да бъдат предислоцирани на други места в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Ведомството публикува оценка на британското военно разузнаване, според което “пълномащабно нападение по суша от страна на Русия срещу завода вероятно ще доведе до много жертви от руска страна и допълнително ще намали боеспособността на нейните сили”. Артилерийският обстрел и сраженията продължават в Донбас. Русия опитва да напредне към няколко малки населени места в Донецка и Луганска област.

Министерството също така заяви, че по-ранните загуби все още се отразяват на руските военни, които сега са принудени да изпращат повредената си бойна техника обратно в Русия за ремонт, докато се опитват да възстановят изчерпаните си ресурси.

Въоръжените сили на Русия трябва да установят пълен контрол върху Донбас през втория етап от “специалната военна операция” в Украйна. Това каза заместник-командващият войските на Централния военен окръг генерал-майор Рустам Минекаев, цитиран от ТАСС.

“След началото на втория етап на специалната операция, който започна буквално преди два дни, една от задачите на руската армия е да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна”, заяви Минекаев на годишно събрание на Съюза на предприятията от отбранителната промишленост на Свердловска област.

По думите му контролът над южните райони на Украйна ще даде на руските въоръжени сили още един излаз към Приднестровието. “Контролът над Южна Украйна е още един излаз към Приднестровието, където също има доказателства за потискане на рускоезичното население. Очевидно е, че ние сега воюваме с целия свят, както беше по време на Великата отечествена война, когато цяла Европа, целият свят беше срещу нас. И сега е същото, те никога не са обичали Русия”, каза той.

Той заяви още, че Русия планира да си осигури сухопътен коридор между Донбас и Кримския полуостров, който анексира от Украйна през 2014 г., предаде Ройтерс.

Тези думи сякаш потвърждават, че Русия се стреми да завладее и Одеса – голямото украинско пристанище и третия по големина град в страната, отбеляза Франс прес. Според Минекаев контролът над Южна Украйна ще помогне и на проруските сепаратисти от Приднестровието, които контролират тази молдовска територия, граничеща със Западна Украйна, от 1992 г. насам. Там вече има руски военен гарнизон.

Кремъл представя офанзивата си в Украйна, започнала на 24 февруари, като операция за защита на рускоезичното население. Русия твърди, че не иска да окупира съседката си и че сегашната ѝ мисия е да “освободи” Донбас заедно със съюзниците си сепаратисти в този регион.

Източник: БТА