Животът в селата до Киев

Снимка: Ройтерс

Изгорелите останки от два руски танка с взривени кули и няколко бронетранспортьора свидетелстват за ожесточеността на сблъсъците от миналата седмица в село Лукяновка, близо до Киев. Обгорелият труп на руски войник лежи в поле наблизо.

„Имаше толкова силни минохвъргачки, че дори в мазето беше страшно“, каза местният жител Валерий Худим пред Ройтерс в неделя, два дни след като украински войници върнаха контрола над Лукяновка в петчасова битка с руснаците.

„Танкове стреляха, артилерия и картечници. Имаше всичко възможно“, каза Худим. Двама украински войници, участвали в битката за превземане на селото, казаха, че боевете са били интензивни.

Повече от месец след нахлуването на Русия, защитата на украинската столица Киев се разигра в тежки сблъсъци на места като Лукяновка и близкия град Бровари на изток, Ирпин и Буча на северозапад и Макарив на запад.

Когато се пишат историите, такива градове и села може да са незначителни подробности, но именно там руското настъпление е спряно, понякога от малки мобилни украински части, притежаващи противотанкови оръжия, доставени от чужбина.

Москва обеща на мирните преговори в Истанбул във вторник, че ще намали драстично операциите около Киев, за да подпомогне диалога.

В Лукяновка, на два часа път с кола от центъра на Киев, жителите си спомнят, че предупреждават руските войски, които са окупирали населеното им място, да напуснат, докато могат.

„Имам съседка Светлана. Тя им каза открито в очите: „Момчета, прибирайте се. Тук ще ви убият“, каза Худим. Обратът в Лукяновка се повтори в райони около северната половина на столицата, където украинските войски си връщат територия, загубена през първия месец от сраженията в малки битки, без да отбележат решителна победа.

Руското министерство на отбраната не отговори веднага на искане за коментар относно военната ситуация около Киев. Но малките победи нанесоха психологически удар на по-мощен враг и показаха колко пъргави единици с познания за района могат да защитават линиите и дори да ги отблъскват, според военни експерти. Те служат и на стратегически цели – да държат руската артилерия по-далеч от центъра на града и да попречат на нахлуващата армия да обкръжи напълно Киев, казаха експертите. Градове, включително Харков и Мариупол, претърпяха тежки бомбардировки, тъй като руските сухопътни настъпления спряха – част от това, което Пентагонът и други западни военни представители описват като знак на руското разочарование от липсата на напредък.

Киев също е бил ударен от снаряди и ракети, а според градските власти най-малко 264 цивилни са били убити. Но мащабът на опустошението, особено в центъра на града, е далеч по-малък, според свидетели. Русия описва действията си в Украйна като “специална операция” с цел демилитаризиране на съседа си. Тя отрече да е насочено към цивилни. В Лукяновка Ройтерс видя украински войници да прогонват два очевидно изправни руски тежки танка, пленени по време на боевете.

“Ние нокаутирахме руснаците. Сега руснаците се преместват на няколко километра”, каза Марат Сайфулин от украинския “Братски батальон”, който участва във възвръщането на селото в атака, продължила от обяд до здрач.

НЕУСПЕХИ И СЪПРОТИВА

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви в началото на март, че намерението на руския президент Владимир Путин е да превземе Киев в рамките на два дни след началото на инвазията на 24 февруари. Путин и руските официални лица последователно казват, че военната операция на Русия в Украйна е минала по план. Въпреки това, тези ранни неуспехи предполагат, че няма да е просто плаване за наличните руски сили, оценени от някои дипломати преди войната на около 190 000 войници. Русия не е посочила цифра за разполагането си в Украйна.

Руските парашутисти атакуваха летище Хостомел, потенциално плацдарм северозападно от Киев, в първия ден от инвазията. Но тежките боеве там забавиха настъплението на руснаците към столицата, според Wall Street Journal. Сателитни изображения също заснеха огромна колона от военна техника, простираща се на 40 мили (64 км) и идваща от подобна посока. Считан от някои западни служители по отбраната като голяма заплаха за Киев в първите дни на войната, до 10 март той до голяма степен се разпръсна, като някои превозни средства се разпространиха в околните градове. Високопоставен служител на отбраната на САЩ каза в началото на март, че настъплението на Русия към Киев, включително конвоя, изглежда се забавя поради логистични проблеми, включително недостиг на храна и гориво, както и нисък морал на някои части. Атаките на малки части от украински войски срещу настъпващи танкови колони, в някои случаи с използване на противотанкови оръжия, държани през рамо, като произведената в САЩ система Javelin, също бяха фактор за блокиране на руската военна машина. На изток, в Бровари, конвой от руски танкове беше отблъснат, след като няколко бяха унищожени в засада, заснети в драматични кадри с дронове, публикувани от проукраинските сили. На север в Буча, близо до Ирпън, кметът на града засне сцени на изгорели танкове и бронирана техника, които все още тлеят след яростна атака. В Ирпен украинските сили разрушиха голям мост, свързващ северозападните градове с Киев, като начин за спиране на прогреса на врага. В понеделник кметът на Ирпин каза, че градът отново е под пълен контрол. Ройтерс не можа веднага да потвърди твърдението му. Резултатът от гъвкавата отбранителна стратегия и руските недостатъци е причина за не големия напредък към Киев от няколко дни. В града, където остава само половината от населението в мирно време от 3,4 милиона души, има признаци на нормален живот, който се завръща по улиците, като някои магазини, ресторанти и кина се отварят и хората се наслаждават на пролетното слънце в парковете. Надеждите, че непосредствената заплаха за столицата може да отшумява, бяха подхранвани миналата седмица от началника на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб. Той каза, че първата фаза на операцията в Украйна до голяма степен е завършена и че руските сили отсега нататък ще се концентрират в района на Донбас на изток. Това изглежда съвпада с оценките на западното разузнаване, че руските сили са изоставили, поне за момента, активния си опит да превземат Киев след тежки загуби и неочаквано упорита украинска отбрана.

ИЗПЛАЩАНЕ НА ПЕНСИИ

По много пътища, излизащи от Киев, разрушени къщи и отломки показват цената, платена от тези, които са решили да останат. Газът и електричеството често се прекъсват и няма сигурност кога и къде може да падне следващата ракета. В село Красиловка 92-годишната Хана Евдокимова каза, че инвазията е нейният трети конфликт след съветско-финландската зимна война от 1939-1940 г. и Втората световна война, когато тя е видяла как германските войски маршируват през селото. Миналата седмица домът й беше ударен от отломки от ракети. Усукан фрагмент от руска ракета “Калибр” лежеше на 100 метра (328 фута) в градината на съседа. “Какво мога да направя? Всичко, което искам, е да построя отново, за да мога да умра в собствения си дом”, каза тя.

Някои жители на Лукяновка казаха, че са прекарали близо месец под руска окупация като виртуални затворници в собствените си домове, мобилните им телефони са конфискувани и движението им е разрешено само под въоръжен ескорт. Сега те могат да идват и да си отиват, когато искат сред силно повредени къщи. Близо до Макаров западно от Киев, който все още е оспорван, миналата седмица се чуха силни обстрели. Въпреки това кметът на града Вадим Токар обикаля околните села, облечен с военна униформа и раздавайки пенсии на възрастните хора. Фермерът Васил Чайло от Перемоха описа, че според него са страшни руските наборници, лишени от дажби и дисциплинирани от по-твърди професионални бойци. “Те се страхуват. Според мое наблюдение някои от тях може би не искат да се бият и искат да се предадат, но ги държат в строя от специални части”, каза той. Чайло добави, че е попитал екипажите на танкове, които са се настанили пред дома му, колко време ще издържат сухите им дажби и му е казал седмица. „Те дойдоха при нас на осмия ден и казаха, че нямат какво да ядат.

Руското министерство на отбраната призна, че някои военнослужещи са участвали в конфликта, след по-ранни отричания от Кремъл и военните власти. Министерството не отговори веднага на искане за коментар относно дажбите. Халина Шибка, бивша медицинска сестра във военна болница в Киев в продължение на 25 години, игнорира молбите на внуците си и остава със съпруга си Никола в къщата в Калиновка, близо до фронтовата линия на Бровари, където живее от 1974 г. „Опитваха се да ни убедят по всякакъв начин да си тръгнем с тях, но аз исках да остана“, каза тя, наливайки чаши чай в малката си кухня, а звукът от изходящата украинска артилерия гърми на заден план. “Това е нашата земя, няма да си тръгваме.”