Забранени и полезни храни при диабет

Захарният диабет е заболяване характеризиращо се с повишено ниво на кръвната захар. Това е хронично заболяване, за което медицината не е открила все още начин за пълно лечение и болните си остават завинаги с него. Животът с диабет е сериозно предизвикателство за тях и те трябва да полагат ежедневни грижи за контролиране на кръвната си захар и сериозно внимание по отношение на общото си здравословно състояние. Алкохолът и тютюнопушенето са вредни навици, за които те трябва да забравят. Важен елемент от начина на живот на диабетиците е правилното хранене. В тази статия ще ви представим кои са забранени и полезни храни при диабет.

Хранене при диабет

Диабетиците е необходимо да спазват определени правила за здравословен начин на живот. Това означава повече движение и консумиране на полезни храни.

Храненето при диабет изключва тежките протеини – месото, млечните продукти, яйцата, мазнините, рафинираните и полуфабрикатните храни. За хората страдащи от диабет няма разработени специални храни, но плодовете и зеленчуците, растителните мазнини и рибата са полезни продукти за тях. Изключително важно за диабетиците е да не пропускат хранене. Това може да доведе до спад в нивото на кръвната захар.

Приеманата храна трябва да се сдъвква много добре, което спомага за по-пълноценното й усвояване и подобряване на метаболизма. Необходимо е да се спазват едни и същи часове на хранене – най-добре 3 основни хранения и 2-3 междинни, Храненето при диабет трябва да става на малки порции. Късно вечер не е препоръчително да се храните.

Забранени храни при диабет

Не е необходимо да се спазва строга диета при диабет. Когато говорим за забранени храни при диабет трябва да е ясно, че не става дума за пълни забрани, а за храни които е препоръчително да се избягват. В този списък са тези от тях, които съдържат голямо количество захар и въглехидрати.

Сушени плодове

Пресните плодове съдържат голямо количество вода. При тяхното изсушаване водата се елиминира и те се превръщат в изключително калоричен продукт. В 100 грама сушени плодове се съдържат количество захар, което е еквивалентно на 13 чаени лъжички. По тази причина сушените плодове са забранени при диабет.

Газирани напитки

Газираните напитки се произвеждат със сериозно количество захар. С въглеродният  двуокис те се превръщат в изключително опасна комбинация, която е истинска киселинна бомба за всеки организъм.

Подсладени храни

Подсладените храни също трябва да се избягват от диабетиците. Сред тях са кисело мляко  с плодове и плодови напитки с високо съдържание на захар.

Зърнени храни и сладкиши

В пълнозърнестият хляб и в продуктите от зърнени храни е голямо съдържанието на въглехидрати. Сладкишите са комбинация от въглехидрати и захар. По тази причина те също не са подходящи за диабетиците. Добър вариант е да бъдат заменени с плодове, но не от най-сладките.

Полезни храни при диабет

Полезни храни при диабет са тези, които съдържат фибри и витамини.

Зеленчуци

Зеленчуци са богат източник на витамини, минерали, фибри и растителни белтъци. Тяхно голямо предимство е ниското съдържание на въглехидрати. Полезно е постоянно менюто на диабетиците да включва зеленчуци, още повече, че те добре се комбинират с всички храни. Съдържащите се в тях фибри съдействат за забавяне усвояването на въглехидрати и мазнини, както и за стимулиране перисталтиката на червата и по-бързо изчистване на организма от токсини. Създават и чувство на ситост.

Морковите са едни от най-полезните зеленчуци за диабетиците. Освен с високото си съдържание на фибри, те имат свойството и да регулират нивото на кръвната захар.

Свежа салата за диабетици

Тлъста риба

Тлъстата риба от сьомга, сардини, херинга и скумрия е богат източник на омега 3 мастни киселини, които оказват благоприятен ефект върху здравето. Тя е подходяща храна за диабетици, предразположени към сърдечни болести. Редовната консумация на тлъсти риби намалява нивата на холестерол и триглицериди и е източник на протеини.

Храни богати на фибри

Нормално на човек са необходими 50 г фибри на ден. Богати на фибри са бобовите храни, овесени трици, ябълки и круши, а също така и зелевите зеленчуци. Бобовите храни са полезни за диабетиците и с това, че въглехидратите в тях се усвояват бавно от организма.

Полезни плодове за диабетици

Не всички плодове са полезни за диабетиците. Сред тях са тези, които съдържат голямо количество захар. Но съществуват и голям брой полезни плодове за диабетици. Такива са богатите на фибри плодове, които способстват за обработката на въглехидратите. Също така в тях се съдържат антоцианини, които допринасят за контрола на кръвната захар.

Полезни плодове за диабетиците са ябълки, круши, череши, както и цитрусовите плодове портокали и грейпфурт.

Канела

Една чаена лъжичка канела добавена към ястието всеки ден – спомага за понижаване на кръвната захар.

Яйца

Яйцата са богати на витамини А и Е, както и на омега-3 мастни киселини. Яйцата намират сериозно приложение в българската кухня. Те се използват в приготвянето на редица ястия и десерти, откриваме ги в повечето рецепти.

Нискомаслени млечни продукти

Нискомаслените млечни продукти са полезни за диабетиците поради съдържащите се в тях витамин D и калций. Добре е на трапезата да не липсват кисело мляко, сирене и извара. Могат да се включат в различни ястия – от основни до десерти. Айранът е добър заместител на безалкохолните напитки.