Забранени и полезни храни при диабет

Захарният диабет е заболяване характеризиращо се с повишено ниво на кръвната захар. Това е хронично заболяване, за което медицината не е открила все още начин за пълно лечение и болните си остават завинаги с него. Животът с диабет е сериозно предизвикателство за тях и те трябва да полагат ежедневни грижи за контролиране на кръвната си захар и сериозно внимание по отношение на общото си здравословно състояние. Алкохолът и тютюнопушенето са вредни навици, за които те трябва да забравят. Важен елемент от начина на живот на диабетиците е правилното хранене. В тази статия ще ви представим кои са забранени и полезни храни при диабет.

Хранене при диабет

Диабетиците е необходимо да спазват определени правила за здравословен начин на живот. Това означава повече движение и консумиране на полезни храни.

Храненето при диабет изключва тежките протеини – месото, млечните продукти, яйцата, мазнините, рафинираните и полуфабрикатните храни. За хората страдащи от диабет няма разработени специални храни, но плодовете и зеленчуците, растителните мазнини и рибата са полезни продукти за тях. Изключително важно за диабетиците е да не пропускат хранене. Това може да доведе до спад в нивото на кръвната захар.

Приеманата храна трябва да се сдъвква много добре, което спомага за по-пълноценното й усвояване и подобряване на метаболизма. Необходимо е да се спазват едни и същи часове на хранене – най-добре 3 основни хранения и 2-3 междинни, Храненето при диабет трябва да става на малки порции. Късно вечер не е препоръчително да се храните.

Забранени храни при диабет

Не е необходимо да се спазва строга диета при диабет. Когато говорим за забранени храни за диабетици трябва да е ясно, че не става дума за пълни забрани, а за храни които е препоръчително да се избягват. В този списък са тези от тях, които съдържат голямо количество захар и въглехидрати.

Забранени плодове при диабет

Повечето пресни плодове са полезни за диабетиците, но плодовете с високо съдържание на въглехидрати трябва да се избягват, тъй като повишават нивото на кръвната захар. Такива плодове са ананасите, манго и череши.

Най-вредни за диабетиците обаче са сушените плодове. При изсушаването на плодовете водата се елиминира и те се превръщат в изключително калоричен продукт. В 100 грама от тях се съдържа количество захар, което е еквивалентно на 13 чаени лъжички. По тази причина сушените плодове са забранени при диабет.

Газирани напитки

Газираните напитки се произвеждат със сериозно количество захар. С въглеродният  двуокис те се превръщат в изключително опасна комбинация, която е истинска киселинна бомба за всеки организъм.

Подсладени храни

Подсладените храни също трябва да се избягват от диабетиците. Сред тях са кисело мляко  с плодове и плодови напитки с високо съдържание на захар.

Зърнени храни и сладкиши

В пълнозърнестият хляб и в продуктите от зърнени храни е голямо съдържанието на въглехидрати. Сладкишите са комбинация от въглехидрати и захар. По тази причина те също не са подходящи за диабетиците. Добър вариант е да бъдат заменени с плодове, но не от най-сладките.

Полезни храни при диабет

Полезни храни при диабет са тези, които съдържат фибри и витамини.

Зеленчуци

Зеленчуци са богат източник на витамини, минерали, фибри и растителни белтъци. Тяхно голямо предимство е ниското съдържание на въглехидрати. Полезно е постоянно менюто на диабетиците да включва зеленчуци, още повече, че те добре се комбинират с всички храни. Съдържащите се в тях фибри съдействат за забавяне усвояването на въглехидрати и мазнини, както и за стимулиране перисталтиката на червата и по-бързо изчистване на организма от токсини. Създават и чувство на ситост.

Морковите са едни от най-полезните зеленчуци за диабетиците. Освен с високото си съдържание на фибри, те имат свойството и да регулират нивото на кръвната захар.

Свежа салата за диабетици

Тлъста риба

Тлъстата риба от сьомга, сардини, херинга и скумрия е богат източник на омега 3 мастни киселини, които оказват благоприятен ефект върху здравето. Тя е подходяща храна за диабетици, предразположени към сърдечни болести. Редовната консумация на тлъсти риби намалява нивата на холестерол и триглицериди и е източник на протеини.

Храни богати на фибри

Нормално на човек са необходими 50 г фибри на ден. Богати на фибри са бобовите храни, овесени трици, ябълки и круши, а също така и зелевите зеленчуци. Бобовите храни са полезни за диабетиците и с това, че въглехидратите в тях се усвояват бавно от организма.

Полезни плодове за диабетици

Съществуват голям брой полезни плодове за диабетици. Такива са богатите на фибри плодове, които способстват за обработката на въглехидратите. Също така в тях се съдържат антоцианини, които допринасят за контрола на кръвната захар.

Полезни плодове за диабетиците са ябълки, круши, череши, както и цитрусовите плодове портокали и грейпфурт.

Канела

Една чаена лъжичка канела добавена към ястието всеки ден – спомага за понижаване на кръвната захар.

Яйца

Яйцата са богати на витамини А и Е, както и на омега-3 мастни киселини. Яйцата намират сериозно приложение в българската кухня. Те се използват в приготвянето на редица ястия и десерти, откриваме ги в повечето рецепти.

Нискомаслени млечни продукти

Нискомаслените млечни продукти са полезни за диабетиците поради съдържащите се в тях витамин D и калций. Добре е на трапезата да не липсват кисело мляко, сирене и извара. Могат да се включат в различни ястия – от основни до десерти. Айранът е добър заместител на безалкохолните напитки.

Вижте видеото за хранене при диабет от доц. д-р Даниела Попова:

Хранене при диабет