Осем загинали във въглищна мина в Сърбия

Снимка: Ройтерс

Осем миньори загинаха и 18 бяха ранени днес при срутване на шахта в държавна въглищна мина в Южна Сърбия, съобщи британската агенция Ройтерс.

Министерството на минното дело и енергетиката заяви, че инцидентът в мината Соко, на около 250 километра южно от Белград, е станал, когато въглищата се срутили в изкопна камера, което е довело до „внезапно проникване на метан в работното пространство“. По време на катастрофата на смяна е имало 49 миньори, повечето от близкия град Алексинац. Нито един от ранените миньори, с фрактури и след вдишване на газ, не е в животозастрашаващо състояние, съобщиха здравните власти.

На обекта миньори са били забелязани да се движат зад входния пункт, докато микробуси изнасят тела, каза свидетел на Ройтерс. В района имаше полицейски патрули. В изявление министерството цитира директора на мината Драго Милинкович, който казва, че по време на инцидента са били в сила мерки за сигурност.

Въглищната мина “Соко” е опасна  мина, опасна по отношение на метана, каза той. Мерките за сигурност са на най-високо ниво, но този път имаше внезапно изпускане на метан и техниката, която е на място, не помогна. Нищо не можехме да направим, каза Милинкович.

Зорана Михайлович, министър на минното дело и енергетиката в оставка, каза, че полицията и други съответни органи са започнали разследване.  „В ранните сутрешни часове в 4,10 ч. те (миньорите) се задушиха… повишаването на метана (нивата на газа) беше толкова високо, че се задушиха“, каза тя пред Ройтерс.

Така наречената въгледобивна зона Алексинац е предразположена към насищане с метан и в друг трагичен инцидент през 1998 г. 27 миньори загинаха при експлозия в мина Соко. През ноември 1989 г. 90 миньори загинаха при пожар в мина близо до близкия град Алексинац.

Сърбия произвежда две трети от електроенергията си в остаряващи и замърсяващи въглищни централи. През 2020 г. страната е произвела около 43,4 милиона тона въглища, главно от открити рудници.