Западния печат за войната в Украйна

Снимка: Ройтерс

Войната в Украйна и инцидентът със самолета, на борда на който беше Евгений Пригожин, продължават да са сред водещите теми на западния печат. 

Следственият комитет на Русия съобщи, че резултатите от генетичните тестове потвърждават самоличността на 10-те души, загинали в самолетната катастрофа в сряда, и че сред тях е и основателят на руската частна военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин, съобщава британският “Гардиън“. В изявлението обаче не се посочват никакви подробности за това какво може да е причинило катастрофата.

“Уолстрийт джърнъл” посочва, че Евгений Пригожин контролираше огромна бизнес империя в Африка и оглави краткотраен бунт срещу военния елит на страната, преди да загине в самолетна катастрофа в сряда.

В тази връзка “Индипендънт” публикува обстоен материал за списъка от хора, които са се простили с живота си заради противопоставяне на руския президент Владимир Путин. Изброени са различните методи, чрез които зловеща участ сполита враговете на Кремъл: някои са отровени, други – застреляни, трети загиват в самолетни катастрофи, а някои стават жертва на най-простия похват – мистериозно падане от прозорец.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че е вдигнало по тревога изтребител Су-30,  за да възпре разузнавателен дрон на американските военновъздушни сили да пресече границите на Русия над Черно море. Агенция ТАСС съобщи, че дронът не е нарушил държавната граница на Русия. Руският военен самолет СУ-30 ескортирал американски разузнавателен дрон Ем Кю-9 Ей “Рийпър” (MQ-9A Reaper) вчера над Черно море.

Украинските власти започнаха разследване, след като при сблъсък във въздуха между два военни самолета в западната част на страната загинаха трима пилоти. Единият от пилотите, украинският ас Андрий Пилшчиков с позивна “Джус” , е агитирал за доставка на самолети Ф-16.

В анализ на “Вашингтон пост” за ситуацията в Украйна не може да бъде намерен отговор на въпроса как се развиват нещата – посочено е, че ситуацията с украинската контраофанзива не е е патова, но няма и пробив.

За американското правителство най-важното е, че тази война вероятно ще продължи и през следващата година – и че САЩ и техните съюзници трябва да останат непоколебими, за да помогнат на Украйна да продължи да напредва“, се посочва в анализа.  В него се отбелязва, че лятото в някои отношения е било разочароващо за Украйна и нейните западни поддръжници, тъй като офанзивата не се развива съгласно начертания план и предварителните очаквания.

Отбелязва се, че според американски експерти украинците използват артилерията си едва ли не да стрелят наслуки, вместо да концентрират стрелбата върху най-важни и подбрани цели. В коментара се посочва, че според една от американските оценки от началото на войната украинците са изстреляли около 2 млн. снаряди за 155-милиметрови оръдия, което почти е изчерпало западните запаси.

Днес от руското министерство на отбраната съобщиха за свалена украинска крилата ракета над полуостров Крим.

Днес около 11:30 ч. беше осуетен поредният опит на киевския режим да извърши терористична атака срещу обекти на територията на Руската федерация. Украинската крилата ракета беше унищожена във въздуха над акваторията на Черно море край бреговете на Република Крим от дежурните сили за противовъздушна отбрана”, заявиха от министерството.

По-рано министерството съобщи за опит на Киев да атакува обекти на територията на Руската федерация с два безпилотни самолета, които също са били унищожени над Крим.