Западът увеличи доставките на оръжия за Украйна

Снимка: Ройтерс

Съединените щати ускоряват оръжейните доставки за Украйна в отговор на засилването на руската офанзива в страната, съобщи агенция Ройтерс.

Агенцията цитира високопоставен служител от администрацията на Джо Байдън, според когото бомбардировките от вчера и днес са все още “прелюдия” към още по-мащабни операции на руската армия в Източна Украйна.

По американски данни руското командване все още съсредоточава войските си и към настоящия момент може да разчита само на 75 на сто от силите, с които разполагаше до войната.

Президентът обяви доставки на тежко въоръжение за Киев миналата сряда. Днес в Европа се очаква да кацнат 7 самолета, натоварени с част от обещаното оръжие.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че съюзниците изглежда са започнали по-добре да разбират нуждата на страната му от тежко въоръжение, след дни на молби за още оръжейни доставки, предаде ДПА.

“И ми е много приятно да заявя, с умерен оптимизъм, че нашите партньори започнаха по-добре да разбират нуждите ни. Да разбират от какво точно се нуждаем. И кога точно се нуждаем от всичко това”, каза Зеленски във видеообръщение.

“Не след седмици, не след месец, а незабавно. Точно сега, когато Русия се опитва да активизира нападенията си.”

Зеленски добави, че положението в Южна и Източна Украйна остава много тежко.

Рамзан Кадиров, президентът на руската република Чечения, заяви, че руските сили още днес ще имат пълен контрол над стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

“Преди обед или следобед “Азовстал” ще бъде напълно под контрола на силите на Руската федерация”, каза той в аудиопослание, публикувано в интернет в ранните часове на днешния ден.

Чеченските сили воюват в Украйна като част от руската военна операция, отбелязва Ройтерс.

В посланието си, което е публикувано в канала му в чат приложението Телеграм, Кадиров добавя, че бойците, заели металургичния комбинат, все още могат да сложат оръжие и да се предадат на сутринта, предаде ТАСС.