10 години затвор за мъж изнасилил 14 годишно момиче

Софийският районен съд е осъдил на 10 години затвор обвинен мъж за изнасилване на четиринадесет годишно момиче, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

На 25 юли 2018 г. около 08.00 часа в град София, мъж на 35 години, чрез употреба на сила и с цел да удовлетвори полово желание, блудствал и изнасилил непълнолетното момиче.

Осъществените от осъдения мъж деяния разкриват изключително висока степен на обществена опасност. Подсъдимият е действал виновно, с пряк умисъл, като съзнавал общественоопасния характер на деянието си и е предвиждал произтичащите от него общественоопасни последици.

По случая е образувано наказателно производство, проведено под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура, като в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършител на описаните по-горе деяния е именно заподозреният мъж.

Разследването е приключило с внасянето на обвинителен акт срещу подсъдимия за престъпления по чл.152, ал. 2, т.1, вр. ал.1, т.2 от НК; чл.150, ал.1 от НК.

С присъда на Софийски районен съд подсъдимият е признат за виновен по повдигнатите му обвинения, като му е наложено общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от десет години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален строг режим.

От съобщението на прокуратурата не става ясно на коя инстанция е гледано делото и възможно ли е обжалване на присъдата.