Здравеопазването в Индия е пред колапс. Предпазните маски вече трябва да се носят и вкъщи

Снимка: bgonair.bg

Почти 353 000 нови случая са регистрирани в Индия за изминалото денонощие, съобщават световните медии. Новата мутация на коронавируса се разпространява мълниеносно. Здравеопазването е пред колапс, хората издъхват пред болниците. В момента там има над 17 милиона потвърдени инфекции, но се предполага, че действителният брой е значително по-висок. Близо 200 000 души в Индия вече са починали в резултат от зараза с коронавируса. В страната предпазните маски вече трябва да се носят и вкъщи. Здравните власти препоръчаха мярката в опит да овладеят разпространението на коронавируса.

Днес стана ясно, че Индия ще получи първата пратка от руските ваксини “Спутник V” срещу ковид на 1 май. Информация съобщи за Ройтерс ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, но не посочи за какви количества става дума, предаде БТА.

Световната здравна организация заяви, че положението във втората по численост на населението страна в света е много тежко, “наистина сърцераздирателно”, и СЗО планира да й помогне с допълнителен персонал и доставки, включително на кислородни концентратори.

Днес руската фармацевтична компания “Фармасинтез” заяви, че е готова да достави в Индия до края на май до 1 милион опаковки от антивирусното лекарство “Ремдесивир”, щом това бъде одобрено от руското правителство.