Здравните власти обявиха разхлабването на още мерки у нас

Снимка: Фейсбук страница на Костадин Ангелов

Здравните власти разхлабват още мерки у нас. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов. Днес те оповестиха какви ще са начините за влизане в България, както и препоръчителните мерки, които трябва да спазваме по Великденските празници.

От 1 май ще се разреши влизането в България да е възможно по три начина – с ваксинационен сертификат за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19; с отрицателен PCR или антигенен тест; с документ за преболедуване на коронавирусната инфекция не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната. Списък с видовете антигенни тестове, които България ще признава, ще бъде публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването.

Тазгодишните мерки за Великденските празници са по-леки от миналогодишните. Според изискванията на здравното министерство в църките само свещениците могат да бъдат без предпазни маски. Вярващите в храмовете не трябва да докосват или целуват иконите и трябва да бъдат минимум на 1,5 м един от друг, а на входовете в храмовете трябва да бъде осигурен дезинфектант.

От 24 април се разрешава и провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и др. При спазване на дистанция, носене на маски, проветряване и дезинфекция.

След 10 май ще се увеличи броят на класовете, които могат да присъстват в училище.

До края на месеца не се предвижда промяна в мерките за организирането на туристически пътувания.