Радка Аргирова: След месец зеленият сертификат отпада

Проф. Радка Аргирова, снимка: bnr.bg

Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около месец. Това заяви в студиото на “Здравей, България” на Нова телевизия професор Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19. 

По думите й пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари. „При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато и това стане, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта тя.

„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Протича по-леко”, категорична е тя.

„Зеленият сертификат ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това се налага”, подчерта проф. Аргирова и допълни, че ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това.  

“През изминалото денонощие е поставена 10-милиардната ваксина. За година имаме такъв глобален фантастичен опит с поставяне на 10 милиарда дози. Това е страхотна победа за медицината, ще се оцени в бъдеще. Като чувам всеки ден израза “експериментална течност”, се чудя как може нещо, което е поставено 10 милиарда пъти, да се нарече експеримент”, коментира още тя. 

Междувременно Световната здравна организация съобщи, че подвариант на варианта Омикрон на коронавируса е открит в 57 страни, като е възможно той да се окаже още по-заразен от оригиналната версия.

Омикрон се превърна в доминиращия вариант на коронавируса след откриването си в Южна Африка преди десет седмици. В седмичния си епидемиологичен бюлетин, публикуван снощи, СЗО обяснява, че вариантът, откриван в 93 на сто от пробите, има няколко подварианта. Все още не се знае достатъчно за разликите между подвариантите на вируса и СЗО призова да се извършат изследвания за качествата на варианта, включително заразност, тежест на предизвикваното заболяване и способността му да заобикаля имунната защита.