Зеленски: Ситуацията в Бородянка е по-ужасяваща отколкото в Буча

Президентът Зеленски посети Буча

Ситуацията в Бородянка, град на северозапад от Киев, където украинските сили си върнаха контрола наскоро, е много по-ужасяваща отколкото в Буча, където цивилни бяха избити. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, предадоха световните агенции.

“Има повече жертви”, заяви Зеленски визирайки Бородянка и съпоставяйки го с Буча. “Всяко престъпление ще бъде разкрито и всеки палач ще бъде намерен”, предупреди той.

Малко преди това украинският главен прокурор Ирина Венедиктова заяви, че 26 тела са били открити от спасителни екипи сред отломките на два жилищни блока, бомбардирани в Бородянка. Преди войната в града имаше 13 000 жители.

“Само цивилното население е било взето на прицел. Няма никакъв военен обект в това населено място”, поясни Венедиктова и каза, че е трудно да се прогнозира колко още мъртви ще бъдат преброени там.

Венедиктова заяви, че руснаците са използвали касетъчни бомби и реактивни системи за залпов огън, които сеят смърт и разрушение. “Има доказателства за военни престъпления на руските сили на всеки ъгъл. Врагът подмолно е бомбардирал жилищна инфраструктура вечер, когато максимален брой хора са си у  дома”, допълни Венедиктова. Тя обвини руските военни и в убийства, мъчения и побоища на цивилни, както и в изнасилвания, подчертавайки, че силите на реда събират доказателства за местните и международните съдилища.

На предавана по телевизията пресконференция Венедиктова не съобщи дали властите са установили причината за смъртта, но обвини руските сили, че са нанесли въздушни удари срещу града преди да го овладеят. Русия отрича да взема на прицел цивилни.

Евакуационните влакове за населението на Източна Украйна бяха блокирани днес от руски удари по единствената железопътна линия, останала под украинския контрол, съобщи директорът на украинските железници Александър Камишин, цитиран от Франс прес.

„Врагът нанесе въздушни удари по железопътната линия до гара Барбенково, на линията от Донецк. Това е единственият изходен железопътен маршрут от градове като Славянск, Краматорск и Лиман, който е под украински контрол“, написа служителят в Teлеграм.

Тази линия днес е “маршрут за оцеляване на десетки хиляди наши съграждани”. Според него три влака са блокирани в Славянск и Краматорск.

“Чакаме края на обстрелите, за изясняване ситуацията. Пътниците от блокираните влакове се прехвърлят по гарите до това изясняване”, написа още той.

Украинските власти призовават населението на източните региони под негов контрол да се евакуира възможно най-скоро, като прогнозират масирана офанзива там от руските сили.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай предупреди днес, че това е “последният шанс”, тъй като руснаците “отрязват всички възможни изходни маршрути”.

Източник: Българска телеграфна агенция