Стотици загинали в земетресение в Турция и Сирия

Снимка: Ройтерс

Над 600 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин, предаде ДПА.

Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.

Сирийското министерство на здравеопазването потвърди смъртта на най-малко 237 човека в районите под контрола на президента Башар ал Асад. Броят на ранените там достигна 639.

В контролираните от бунтовници райони в северните провинции Идлиб и Алепо е потвърдена смъртта на 91 души. Над 500 човека са ранени, съобщи представител на хуманитарна организация, цитиран от ДПА.

Много от сградите в районите, които бяха засегнати от земетресението, понесоха щети по време на избухналия преди близо 12 години конфликт в Сирия, отбелязва Ройтерс.

В Турция по последни данни на властите са загинали най-малко 284 души. Ранени са над 2000 човека.

Мощното земетресение, което по данни на Геоложкия институт на САЩ е било с магнитуд 7,8, стана в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) днес край южния турски град Газиантеп, близо до границата със Сирия, на дълбочина от около 18 километра, посочва ДПА. То бе последвано десетина минути по-късно от силен вторичен трус с магнитуд 6,7 на дълбочина от 9 километра.

Вторичните трусове са поне 20.

“Бяхме разтърсени като в люлка. Бяхме девет души вкъщи. Двамата ми сина са все още в развалините, чакам ги“, каза една жена със счупена ръка и рани по лицето, докато говореше в линейка близо до останките на седеметажния блок, в който тя живее в Диарбекир.

„Никога не съм чувствал нещо подобно за 40 години, откакто съм на този свят. Бяхме разтърсени поне три пъти много силно“, каза пред Ройтерс Ердем, жител на турския град Газиантеп, близо до епицентъра на труса.

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай каза, че 284 души са били убити и 2323 души са били ранени, тъй като властите са насочили спасителни екипи и доставят самолети към засегнатия район, като същевременно е обявил “ниво на тревога 4”, което изисква международна помощ.