Руски и украински медии за оттеглянето на Русия от зърнената сделка

Снимка: УНИАН

Защо Украйна “реши да провали зърнената сделка” и “как ще отвърне Русия”, пита се руското онлайн издание “Взгляд”. 

Москва замрази в събота участието си в споразумението след атака срещу нейния Черноморски флот в Севастопол, която нарече терористична и обвини “киевския режим”, подпомогнат според нея от британски военноморски специалисти.

Сделката бездруго висеше на косъм – медиите я свързаха с терористичната акция на Кримския мост, като писаха, че експлозивите тръгнали от пристанището на Одеса. Москва до последно се въздържаше от резки действия по повод зърнената сделка, но Киев се оказа упорит и доведе нещата докрай, цитира “Взгляд” коментар на Иван Лизан, политолог и икономист.

След руския удар по украинската електроенергийна система – в отговор на експлозията на Кримския мост – Киев спря износа на електроенергия. След атаката срещу Черноморския флот спря да действа зърнената сделка. Сега Русия ще измести Украйна от световния пазар и най-вече от Африка. Фактически вместо руските кораби Киев потопи собствената си икономика, иронизира експертът.

Колегата му Антон Любич прогнозира влошаване на икономическата и продоволствената ситуация на Запад. Провалът на сделката според него “ще добави допълнителни проценти към инфлацията в ЕС и вследствие на това допълнително ще отслаби еврото” на валутните борси още днес, “тъй като лъвският дял от зърното, извозвано от Украйна, отиваше тъкмо в Западна Европа”.

“Западът вече от години не изпълнява своите обещания и ангажименти (. . .) Те протакаха изпълнението на Минските споразумения. Пак те водеха мирни преговори в Истанбул, за да спечелят време за подготовка на украинската армия и да я наситят с нови видове оръжия”, заявява руският сенатор Владимир Джабаров.

Русия според него “усеща постоянно ръката на британските и американските спецслужби, но тяхна специалност са най-вече тайните операции и терористичните акции”.

“След всичко това ще е крайно трудно да ни убедят, че е необходимо подновяване на зърнената сделка. Естествено ще изслушаме предложенията на Запада, но ще мислим особено усърдно дали да ги приемем или не, защото във всяка тяхна инициатива трябва да се търси двойно дъно”, заключава московският парламентарист.

След опита да провали зърненото споразумение Русия пак заяви, че е готова да преговаря със Запада за декемврийския ултиматум на Владимир Путин, настоял да получи някакви “гаранции за сигурност” за федерацията, отбелязва в коментар на сайта си украинската телевизия “24 канал”.

Фактически Путин настоя едва ли не НАТО да спре дейността си в Източна Европа. Тогава исканията на Кремъл бяха отхвърлени, така че този път Москва цинично уверява, че е готова пак да се върне на въпроса, ако Западът помоли за преговори.

Поведението на Кремъл впрочем по-скоро е опит да скочи в последния вагон, да издейства за Русия някакви контакти на предстоящата среща на върха на Г-20. Никой не желае да разговаря там с Русия и тя се мъчи да си вдигне акциите с нов продоволствен шантаж.

Но Кремъл само се опитва да създаде димна завеса на фона на пораженията си на бойното поле. Украйна получи нови оръжия, а по данни на “Ню Йорк таймс” силите на Киев в южните региони за пръв път са придобили сигурно артилерийско надмощие над врага, обяснява “24 канал”.

Москва разбира, че не може да спечели войната, затова прибягва към открито терористични методи. Блокирането на зърнената сделка също е сред методите й за натиск върху Запада. Всъщност атаката срещу руски кораби в Севастопол бе само повод за Москва да се оттегли от зърненото споразумение, защото вече дълго време правеше стъпки, целящи да го провали. Руснаците лъжат, че атакуваните кораби гарантирали сигурността на “зърнените коридори”. Стига просто да погледнем картата, за да разберем, че между коридора, по който корабите със зърно пътуваха към и от украинските пристанища, и Севастопол има разстояние от около 220 километра. Затова станалото съвсем не повлиява тяхната работа.

Русия имаше нужда от повод, за да продължи натиска си върху Запада. Там разбраха, че ЕС се е справил с енергийната криза далеч по-бързо, отколкото разчиташе Кремъл. А сега заради руското решение в морето са се наредили на опашка 176 кораба с общо близо 2 милиона тона зърно. Зърно, което чакат страните от Африка. Нещо повече, по думите на украинския министър на инфраструктурата Олександър Кубраков сега в Черно море е блокиран и кораб на Продоволствената програма на ООН за Етиопия. Тоест Кремъл е получил още един лост за натиск, добавя “24 канал”.