ИБ на БСП подава оставка, Корнелия Нинова не

Снимка: webcafe.bg

Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ – с или без Бойко Борисов, с експерти или с политици. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията. Принципната ни позиция е антиГЕРБ коалиция, добави тя.

Нинова заяви това, след като снощи в първата си реакция след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лансира идеята за кабинет от експерти, излъчени от всички политически сили в новия парламент.
Народът ни подреди така, че без БСП съществени бъдещи решения на Народното събрание не могат да се вземат“, посочи Нинова, и коментирайки още ситуацията в държавата прогнозира политическа криза.
„За съжаление, след здравната, икономическата и социалната криза смятаме, че навлизаме в политическа такава. Затова призоваваме всички спокойно, без емоции, с мъдрост да разсъждаваме оттук нататък как да се действа
“.

Сложната ситуация в страната е била една от причините Нинова да не подаде оставка като лидер на БСП.
Току що цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Решихме да свикаме присъствен Национален съвет при първата възможност, епидемиологична, и да изберем ново Изпълнително бюро. Аз няма да подавам оставка.
Бях избрана само преди шест месеца с голямо мнозинство в партията, но по-важното е, че предстоят – формирането на парламент, изключително важни въпроси по управлението на държавата, а може и да се наложат предсрочни избори.
Обсъдихме в Бюрото и решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който следващите три месеца ще ни извади от активните политически процеси в страната
“, каза тя.

Поставихме си за цел за сме първа политическа сила. Не я постигнахме. Даже отстъпихме второто място. За нас това е тежка загуба“, каза Нинова, коментирайки изборния резултат за БСП..
Според нея обаче „апокалиптичните картини, които се чертаят от някои говорители за БСП, са пресилени“.
Били сме в такова състояние, излизали сме след това от него. Така че обективно и разумно отчитаме загубата, но и гледаме напред“.

Нинова анализира и какви са причините за загубата.
Ще започна с големите причини. Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент. Т.е. възприети сме като част от статуквото. Това е голямата ни грешка и вина – че не успяхме през тези години да покажем, че сме опозиция и алтернатива, включително и чрез реформата в партията, която беше представена публично като вътрешен разнобой, а всъщност бяха действия за придаване на нов морален облик на БСП, за скъсване със задкулисието в собствените ни редици, преди да заявим такова в държавата.
Второ, повечето българи гласуваха за нещо ново, различно, за хора, които не са управлявали в прехода, мислейки „всички сте еднакви, нека дойде някой друг да опитаме нещо ново
“.
Трето – Covid кризата, включително нейното вредно и целенасочено управление от правителството на Борисов. Част от нашите избиратели, най-вече възрастни хора се изплашиха и не излязоха да гласуват.
Четвърто, купеният и корпоративен вот, натискът и страхът бяха безпрецедентни в тези избори.
Пето, от нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов.
Шесто, вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време ние се борехме на два фронта – и вътре, и навън, с един общ опонент – задкулисието и нежеланието на статуквото да се промени“,