Браво! Ивет Горанова олимпийски шампион!

Ивет Горанова, снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

21-годишната състезателка по карате кумите Ивет Горанова донесе първа олимпийска титла на България от 13 години насам. Последният златен медал спечелен на Олимпиада бе през далечната 2008 година, когато Румяна Нейкова триумфира в гребането.

Младата ни състезателка спечели златото в категория до 55 килограма на карате кумите по безапелационен начин, печелейки всеки мач по пътя си към титлата.

Тя спечели категорично и петте си срещи в Токио, като напълно заслужено завоюва историческото злато в дебюта на този спорт на Олимпиада.

Това е пети медал за България Олимпиадата в Токио. Ивет Горанова продължи дамската доминация на игрите в Токио, след като отличия спечелиха Антоанета Костадинова, Тайбе Юсеин, Стойка Кръстева и Евелина Николова.

Във финала Ивет Горанова се изправи срещу Анжелика Терлюга от Украйна. Битката между двете добре познати съпернички започна ожесточено веднага след първия гонг. Горанова предприе първа атака, но получи лош удар при една размяна и се наложи кратко прекъсване на мача за да може Ивет да получи медицинска помощ. Веднага след подновяването на играта  двете състезателки си размениха по една точка.

1.20 минути преди края на татамито отново се качиха медиците, но този път заради украинката. Веднага след това българката поведе с 4:1 след вадзари. Горанова удържа аванса си в оставащите секунди и дори реализира нова точка. Опонентката ѝ така и не успя да намери път към нея и Ивет Горанова триумфира с олимпийската титла, спечелвайки срещата с 5:1.

Отново “Мила Родино” ще звучи на Олимпиадата.

Победата на Ивет Горанова е изненадваща, тъй като  преди турнира никой не я слагаше в сметките, защото на едва 21 години, тя бе най-младата участничка в този спорт.

Във връзка със спечелената олимпийска титла от Ивет Горанова, Слави Трифонов написа в страницата си във Фейсбук: „Винаги съм знаел, че плевенчанки са голяма работа. Честита олимпийска титла на прекрасната Ивет Горанова! Титлата не е само за нея, тя е за всички българи!”