„Има такъв народ” губи първото място при нови избори

Спад на подкрепата към ПП „Има такъв народ” с около 5% при предсрочни избори сега.  ГЕРБ-СДС отново биха били първа политическа сила. Това констатира проучване, финансирано и реализирано съвместно от БТВ и “Маркет линкс”, проведено сред 1055 лица над 18 г. в периода 13-22 август. Резултатите от него бяха оповестени в предаването “Тази сутрин” на БТВ.

Според данните разликите между ИТН, Демократична България и БСП са минимални и в рамките на статистическите отклонения. Към настоящия момент, всяка от тях има шанс да бъде втора политическа сила, коментират анализаторите.

От заявилите, че ще гласуват ГЕРБ биха получили 21,6 на сто, ДБ – 16,5 на сто, ИТН -15.7 на сто, БСП – 15.7 на сто, ДПС е с 11 процента.

ИБГНИ е с 4.5 процента . Те запазват основната част от подкрепата си, но остават близо до критичната граница от 4 на сто. Според проучването “Възраждане” са новият кандидат за представителство в следващото Народно събрание – с  4.3 на сто. Политическата сила получава подкрепа от част от електората на патриотичните формации, познати от предишния парламент, но също и от симпатизанти на ИТН.

Само в рамките на месец ставаме свидетели на значителни размествания в електоралната подкрепа на политическите сили, което може да ни отведе и към нова, още по-фрагментирана конфигурация от партии, посочват от “Маркет Линкс”.


Според тях политическата криза, в която се намира страната, и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два проучвателни мандата значително е повишило общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната, като през наблюдавания период индексът почти достига най-ниската стойност за миналата година, отчетена през ноември. Предишни месеци фактор за подобни нагласи са били както социално-политическата обстановка, така и вълните на COVID-19, но сега анализаторите отчитат, че четвъртата вълна е с много по-малка тежест при формирането на актуалните обществени настроения.

Фокусът на общественото внимание отново е насочен към Народното събрание, което е с най-ниско ниво на публично доверие от основополагащите български институции. За месец спадът по този показател е около 10 на сто.

Според данните служебното правителство повишава рейтинга си. През август доверието в него е 54 на сто, което представлява нарастване с около 3 процента в сравнение с юли. Най-разпознаваемите министри Кирил Петков и Асен Василев се ползват с доверието на съответно 42 и 31 на сто от гражданите.

Основният извод от неуспешния проучвателен мандат на ИТН и последвалите събития е, че т. нар. партии на протеста носят споделена отговорност – това е тезата на над 40 на сто от имащите право на глас. Една четвърт от всички са на мнение, че причините за този неуспех се крият в политическото поведение на ИТН, а 15 на сто – на другите две партии – ДБ и ИБГНИ. Именно развитието на политическите процеси от последните седмици водят до общ спад в степента на одобрение на партиите на протеста, като по-видимо изразено е при ИТН и по-слабо при ДБ и ИБГНИ. БСП и ДПС са партиите, които частично възстановяват своите позиции.

Мобилизацията на избирателите изглежда в известен подем след ниската активност от 11 юли. Обществото отново е политизирано, макар и значително по-фрагментирано, за разлика от ситуацията преди предсрочния парламентарен вот през юли. Очертаващите се избори “2 в 1” през ноември е много вероятно да възстановят избирателната активност до нива от около 50 на сто. Подобно развитие би донесло повече легитимност на следващия парламент, коментират от “Маркет линкс”.