Хиляди се поклониха на чудотворната икона Света Богородица Троеручица в Троянския манастир

Снимка: ФБ страница на Троянски манастир "Успение Богородично"

На 15 август отбелязваме Успение на Пресвета Богородица. Успението на Света Богородица, майката на Иисус Христос, се чества от древността като празник за християните, които я почитат заради нейната нравствена чистота.

Днес хиляди миряни се събраха в Троянския манастир в село Орешак. На този ден по традиция се изнася чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. На празника присъства и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Служението се проведе в двора на светата обител, откъдето тръгна и литийно шествие с иконата. Всички се събират на това място с надежда да измолят здраве, а болните да се помолят за изцеление.

Успение Богородично е един от най-уважаваните празници в троянския край, защото това е празникът на нашата Света Обител – Троянския манастир. От 16-и век насам този празник се уважава особено от жителите на община Троян и днес отново манастирът е пълен с жители и гости, за да се поклоним и да си пожелаем здраве. Всички сме тук да изразим уважение към майчинството, към децата и към семейството“, каза по повод празника кметът на Троян Донка Михайлова.  

В двора на Троянската света обител бе отслужено празнично служение, а желаещите можеха да отправят молитва и да се докоснат до чудотворната икона на Богородица Троеручица в манастирския храм. След службата иконата заедно с литийно шествие по улиците на село Орешак извървяха разстоянието до местността „Могилата“ в селото.

Икона на Богородица Троеручица

Историята на чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица е свързана със събитие от 1600 г. Тук в руините на един разрушен древен манастир се заселва неизвестен по име духовен старец заедно с единствения си ученик. По-късно при тях пристига монах от Света гора, който пренася със себе си чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. Тя е била предназначена за подарък за българските градове оттатък Дунава, в днешна Румъния. След като този монах останал няколко дни при своите духовни братя, решил да продължи пътя си. Света Богородица чрез препъване на коня, който пренася иконата, показва, че иска тази икона да остане на това място, за да благославя българския народ. От 1600 г. тази икона се намира в Троянския манастир.