Илън Мъск: Астронавти ще стъпят на Луната преди 2024 г.

Снимка: kapital.bg

Илън Мъск, ръководител на американската компания SpaceX заяви, че космическият кораб Starship може да приземи астронавти на Луната преди 2024 г., съобщи CNBC . Припомняме, че преди месец Мъск обяви, че ще осъществи полет до Марс след 1 година.

Това се случва след като генералният инспектор на американската Национална администрация по аеронавтика и космическо пространство (НАСА) Пол Мартин заяви преди три месеца, че кацането на астронавт на Луната през 2024 г. не е възможно поради частично забавяне на разработването на скафандри. Мъск предложи на НАСА помощ за тази разработка.

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви проекта си Артемида (Artemis) който трябва да бъде реализиран на три етапа. Първият от тях (Артемида 1) предвижда безпилотен полет на космическия кораб „Орион“, инсталиран на ракетата Space Launch System (SLS) около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап (Артемида 2) е полет около естествения спътник на Земята с екипаж на борда. В третата фаза на мисията (Артемида 3) НАСА очаква да приземи астронавти на Луната през 2024 г. и след това да ги изпрати на Марс приблизително в средата на 2030-те години.

Aмериканската космическа агенция NASA през лятото изненадващо възложи само на SpaceX държавната поръчка за изработка на пилотиран спускаем модул, който да превозва астронавти от орбита около Луната до повърхността на земния спътник в рамките на програмата Artemis. Резултатите от търга, в който участваха също воденият от Blue Origin на мултимилиардера Джеф Безос консорциум National Team и военният подизпълнител Dynetics, бяха обявени след няколко месеца отлагане заради смяната на властта в Белия дом. Досега амбицията на NASA беше да изпрати първата жена и първия цветнокож астронавт на Луната до края на 2024 г., но според оценките на космическите експерти този срок почти сигурно няма да бъде спазен и кацането ще се отложи поне с 1-2 години при най-оптимистичния сценарий.

SpaceX печели наддаването с оферта за 2.89 млрд. долара, която според източници на The Washington Post е била много по-ниска от предложенията на другите конкуренти. Срещу тази сума космическата компания на милиардера Илън Мъск се ангажира да изработи до средата на десетилетието специална версия на своя гигантски апарат за междупланетни полети Starship, която е адаптирана за кацане на Луната. За разлика от своите конкуренти, чиитo капсули ще са малки и способни да превозват на борда си само 3-4 астронавти, SpaceX разработва кораб, който да транспортира 100 тона товар до Луната и Марс , но с презареждане в околоземна орбита.

Припомняме, че Илон Мъск е трети по богатство в света след индиеца Гаутам Адани и Джеф Безос

Източник: capital.bg