„Има такъв народ” застига ГЕРБ на старта на кампанията за изборите

Гласуване с машина

ПП „Има такъв народ” е на малка дистанция след ГЕРБ в надпреварата за гласовете на избирателите на предстоящите избори за Народно събрание. Това се установява в изследването на електоралните нагласи на агенциите „Алфа рисърч” и „Маркет линкс”, оповестено от БТВ.

Нагласите на избирателите на старта на предизборната кампания коментираха в студиото на „Тази събота и неделя” социолозите Геновева Петрова и Владимир Живков.

„Това, което показват нагласите, говорят за също толкова фрагментиран парламент, колкото беше и 45-ото Народно събрание. Разбира се с възможно пренареждане на позициите на част от политическите сили, но със същите предизвикателства пред сформирането на управленско мнозинство”, коментира Геновева Петрова.

“Ситуацията е много динамична, развиват се най-различни процеси, избухват нови скандали, случват се неща, които доскоро не сме и предполагали, че ще се случат”, каза Добромир Живков. Според него ГЕРБ се е свил до твърдото си ядро.

Според електоралните нагласи за изборите, оповестени от социологическата агенция „Маркет Линкс”, Народното събрание ще има същата конфигурация, както и предишния парламент. ГЕРБ запазва първото си място с 21% от избирателите,  но се е свил до твърдия си електорат. ПП „Има такъв народ” увеличава своя резултат и достига 17,6%. Увеличение на гласовете се забелязва и при коалицията на БСП, която постига 17,1%. На четвърта позиция е коалиция „Демократична България” с 11,8%. ДПС въпреки скандала с Делян Пеевски постига 9,4%. Според „Маркет Линкс” коалицията „Изправи се!  Мутри вън!” също влиза в парламента.

Подобни са резултатите от проучването на „Алфа Рисърч”. Според тях ГЕРБ също са на първо място с 20,3%. Съвсем близо до тях е ПП „Има такъв народ”, която е с 18,2%. БСП остава трета, но тази агенция дава по-нисък резултат за тях – 14,4%. Следват „Демократична България” с 11,9% и ДПС с 9,9%. „Изправи се! Мутри вън!” според тях ще получи по-добър резултат – 5,3%.

Патриотичната коалиция на ВМРО, НФСБ и Воля ще получи 3,4%, ПП „Възраждане” е с 2,8%, а лявата коалиция на Жан Виденов „Ляв съюз за чиста и свята република” получава 1,8%. Партията на Васил Божков „Българско лято е с 1,1%.