“Има такъв народ” изпревари ГЕРБ за изборите

Кольо Колев - агенция "Медиана" - снимка: dnes.dir.bg

Днес агенция „Медиана” публикува резултатите от проведено от тях социологическо проучване за нагласите на избирателите за предстоящите на 11 юли избори за Народно събрание. Проучването е проведено в периода 10-15 юни с 1008 пълнолетни граждани. Проучването е изследователски проект на агенция “Медиана” и е реализирано със собствени средства.


7 партии влизат в парламента

Според „Медиана” в парламента ще влязат 7 партии. Ако изборите бяха днес за “Има такъв народ” биха гласували 24 процента от избирателите. За ГЕРБ-СДС вота си биха дали 21,4%, за “БСП за България” – 21,3%, за ДПС – 11,2%.

“Демократична България” получава 7,2 процента от гласовете, “Изправи се!Мутри вън!” – 6,9, а “Българските патриоти – ВМРО, “Воля” и НФСБ” – 5,1 на сто от гласовете. Под чертата остава партия “Възраждане” с 1,5 процента, а за други партии и коалиции биха гласували 1,4 процента.

“Има такъв народ” изпреварва с около три процента основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции, показват данните от проучването.


Изводите на „Медиана”


„Избирателите на “Има такъв народ” са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели. Една трета от тях са млади хора до 30 години, от които близо 60 процента планират да ходят на море. Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат нещо по-приятно“, посочват от социологическата агенция.

“Патриотите” успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4-процентната бариера. ДПС, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” запазват позициите си и са сигурни участници в следващия парламент. При “БСП за България” се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат “широка лява коалиция”.

След изборите на 4-ти април ГЕРБ е изгубил една много важна позиция  – позицията на силата. Преди избирателите имаха едно наум, че това е силната партия, която управлява и може да продължи да управлява. Сега вече доминира усещането, че ГЕРБ е в слаба позиция – партията, която слиза от власт и след тези избори няма да управлява. Като цяло, това вещае загуба на т. нар. „конформен вот“ (гласуване за силния), както и на част от корпоративния (принуден) вот. ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своята власт (а вероятно и обществените, и професионалните си позиции), коментират социолозите.

56% от участвалите в допитването се обявяват за ново управление след изборите без участието на ГЕРБ, 18 на сто искат ГЕРБ да се върне на власт, а 26 процента нямат мнение и им е безразлично, сочи изледването.

От “Медиана” прогнозират, че независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3,5 – 3,6 млн. избиратели пред урните, посочват от социологическата агенция.


Оценката на служебното правителство


Оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство. Вероятно действията на служебното правителство по ревизия на предходната власт силно са се отразили и на оценките за главния прокурор Иван Гешев, както и на рейтинга на бившия министър председател Бойко Борисов.


Рейтинг на политиците


Според проучването най-одобряван политик е президентът Румен Радев с 56% одобрение, следван от Мая Манолова (30%), Слави Трифонов (29%), Бойко Борисов (26%), Корнелия Нинова (25%), Христо Иванов (20%) и Красимир Каракачанов (15%).


Ваксиниране срещу COVID-19:

Очертава се сериозен проблем с ваксинацията срещу коронавируса. Над 40% от пълнолетните у нас не възнамеряват да се ваксинират, а още 29 на сто се колебаят дали да го направят.

Остава да се надяваме, че нова вълна на епидемията няма да пришпори процеса на ваксинация, коментират от социологическата агенция.