Индиец изпреварва Джеф Безос и Илон Мъск по забогатяване

Снимка: Financial Times.com

Индийският бизнесмен Гayтaм Aдaни изключително бързо развива своята бизнес империя добавяйки пристанища, летища, центрове за данни и въглищни мини в Индия.
Той добави повече милиарди към своето богатство от който и да е друг в света, от началото на тази година на фона на вълнението на инвеститорите около неговите пристанищни централи.

Гаутам Адани е предприемач от първо поколение, който рядко говори публично, но очевидно изключително успешно ръководи своята бизнес група. За краткото време от началото на годината неговото нетно богатство е скочило с 16,2 млрд. долара като достига до 50 млрд. долара, според The Economic Times. Така той застава пред Джеф Безос и Илон Мъск, които спорят за титлата на най-богатите в света. Акциите на всички компании в групата на Adani, с изключение на една, се увеличиха с поне 50% тази година.

Адани продължава с агресивното си поведение на пазара и привлече за инвестиции гиганта Total SA. В същото време той не се отказва от своя противоречив проект за въглища Carmichael в Австралия.
„Adani непрекъснато разширява бизнеса си в области, устойчиви на пазарни цикли“, каза Сунил Чандирамани, основател и главен изпълнителен директор в Nyka Advisory Services. „Сега с навлизането в бизнеса с центрове за данни групата също показа апетита си да се впуска в технологиите.“ Пpeз минaлия мeceц дъщepнaтa Аdаnі Еntеrрrіѕеѕ пoдпиca cпopaзyмeниe зa изгpaждaнeтo нa цeнтъp зa дaнни в Индия c ĸaпaцитeт oт 1 гигaвaтa.

Гаутам Шантилал Адани е роден на 24 юни 1962 г. Той е индийски милиардер индустриалец, който е председател и основател на групата Adani – многонационален конгломерат със седалище в Ахмедабад, участващ в пристанищното развитие и операции в Индия. Адани е президент на фондация Адани, която се ръководи предимно от съпругата му Прити Адани.

Той основава групата Adani през 1988 г. и диверсифицира бизнеса си в сферата на ресурсите, логистиката, енергетиката, селското стопанство, отбраната и космоса. Според “Форбс” нетната стойност на семейството му се оценява на около 49,9 милиарда щатски долара към 13 март 2021 г.