Испания ще тества четиридневна работна седмица

Снимка: delo.bg

Испания вероятно ще се превърне в една от първите страни, която ще тества въвеждането на четиридневната работна седмица. Правителството е решило да даде зелена светлина за исканията на няколко компании да осъществят идеята, съобщава британският The Guardian.

Малката лява испанска партия Más País обяви по-рано, че правителството е приело предложението й да тества тази идея. Провеждат се регулярни разговори, като следващата среща се очаква да се състои след няколко седмици.

„С четиридневната работна седмица (32 часа) започваме истинския дебат на нашето време“, казва Иниго Еррехон от Más País в Twitter. „Това е идея, чието време е дошло.“

От Нова Зеландия до Германия идеята непрекъснато се налага в глобален мащаб. Приветствано от своите привърженици като средство за повишаване на производителността, подобряване на психичното здраве на работниците и борба с изменението на климата, предложението придоби ново значение, тъй като пандемията изостря проблемите около благосъстоянието, изгарянето и баланса между професионалния и личния живот.

Левите партии в Испания – където 44-дневната стачка в Барселона през 1919 г. доведе до това, че страната стана една от първите в Западна Европа, приела осемчасовия работен ден – се възползваха от идеята. Испания е една от страните, в които работниците осигуряват повече часове от средното за Европа. Но според левите партии те не са сред най-продуктивните страни “. Според тях работата в повече часове не означава по-добра работа.

Докато точните подробности за пилотния проект се уточняват с правителството, от Más País предложиха тригодишен проект на стойност 50 милиона евро, който ще позволи на компаниите да изпробват намалени часове с минимален риск. Разходите за подготовка на компаниите за работа в четиридневната работна седмица, например, могат да бъдат покрити на 100% през първата година, 50% през втората година и 33% през третата година.
В този проект се очаква да участват от 3000 до 6000 работници. Целта е да се постигне истинско намаляване на работното време и без загуба на заплата или работа.

Пилотния проект може да започне още през есента, въвеждайки първата национална инициатива за намаляване на работното време, откакто Франция започна да се придвижва към ограничаване на работната седмица в 35 часа през 1998 г. Испания ще бъде първата страна, която ще реализира такъв проект. Той ще бъде ръководен от експертна група – включително представители на правителството, работнически синдикати и бизнес лобита, които също ще помогнат да се анализират резултатите.