ИТН откри общи теми с „Изправи се БГ!Ние идваме!” и БСП

Днес ПП „Има такъв народ” проведе в Парламента последователно срещи с групите на „Изправи се БГ!Ние идваме!” и с БСП.

След срещата с ПГ “Изправи се БГ!Ние идваме!” Тошко Йорданов, председател на ПГ на “Има такъв народ” заяви:
“Ние нямаме разминаване в основната си цел – разграждането на този отвратителен гербаджийски модел, който души държавата”.
Тази консултация е втората поред след провелата се вчера с ПГ на “Демократична България”. ИТН ще проведе срещи с всички парламентарни групи без ГЕРБ.
“Имаме еднакви виждания за съдебната реформа, за социалната политика. Имаме разминавания в детайлите, но посоката е една и съща. Ще продължат разговорите на експертно ниво, но срещата бе изключително конструктивна и позитивна”, отбеляза Тошко Йорданов.
Той посочи, че в разговорите са поканени всички парламентарни групи, без тази на ГЕРБ, защото, по думите му, “ГЕРБ е най-голямото зло за демокрацията”, което ни се е случило в последните 11 години.

В началото на срещата и от двете парламентарни групи се обявиха и срещу влиянието на ДПС в управлението.
В откритата за медиите част от срещата Мая Манолова, председател на ПГ “Изправи се БГ!Ние идваме!”, заяви, че са категорично срещу “дългата ръка” на ДПС и на ГЕРБ да продължи да участва в управлението.
Тошко Йорданов й отговори, че никой от тях не желае нито ГЕРБ, нито ДПС да участват в кабинета. Оттам се тръгва, след това се водят диалози за всичко останало, посочи Йорданов.

След края на срещата на журналистически въпрос дали са получили уверение, че няма да бъде прекрачвана тази червена линия в отношението към ДПС, Манолова обяви:
“Ние няма да подкрепим кабинет, в който се вижда влиянието на ДПС, категорично, нито ГЕРБ, нито ДПС, е здравословно да имат по някакъв начин участие в следващото управление и влияние върху следващото управление”, посочи тя и изтъкна, че хората са гласували за промяна. Тя обясни, че са получили уверение от страна на ИТН, че за тях подкрепа за следващото правителство без “Демократична България” и без “Изправи се БГ! Ние идваме!” не е приемлива.
“Тоест, те ще предложат кабинет с програма и политики, когато са сигурни, че ще получат нашата подкрепа и подкрепата на ДБ”, каза Манолова.
В началото на срещата и двете формации припомниха, че са били заедно по време на протестите, затова и не очакват да има разминавания.
“Ние идваме от улицата и от площадите, и затова сме много наясно с очакванията на хората. Приветстваме вашето намерение да поемете отговорност за излъчването на кабинет. Това е, което хората искат и очакват, но също така те очакват този кабинет да се заеме буквално от първия момент с решаване на най-горещите проблеми на всеки българин”, отбеляза Манолова.
След края на срещата Манолова заяви, че са получили пълна подкрепа от ИТН за приоритетите, зад които стоят. Тя визира повишаване на доходите на българите и преизчисление на пенсиите, подкрепа за честния бизнес, съдебна реформа. Манолова коментира, че са получили и подкрепа за семействата с деца.

По-късно през деня се състоя и среща на ИТН с представителите на ПГ “БСП за България”.
След разговорите лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира:
„Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство. Уточнихме теми и политики, по които имаме припокриване. Остават и някои различия. Утре ще обсъдим на Националния съвет на БСП разговорите днес и получавайки мандат от Националния съвет, ще ги продължим разговорите. Разбрахме се, че разговорите продължават. Това е само първа среща.
Имаме повече общи неща и по-малко различия. Оставаме на позицията си против приватизацията на Българската банка за развитие, против концесиите. Имаме принципно съгласие за преизчисляването на пенсиите, но имаме различия по-точно кога това ще стане. Ние настояваме бързо, сега, с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Представата на колегите е, че това трябва да стане догодина, с новия бюджет,” каза Нинова.

Коментар след срещата направи и Тошко Йорданов:
„Това беше първа среща, на която ние изложихме вижданията си кои са най-важните неща, които трябва да се свършат в следващите месеци, да речем година и половина, те изложиха техните. Оказа се, че някои неща са общи и те са общи за доста партии, не само за нас или за тях. Имаме и разминавания по някои неща, имаме обща посока за някои неща, но различни акценти, с които може да не успеем да се стиковаме, но това са неща, които всъщност се решават след това в работните групи в самия парламент. Хубавото от тези два дена е, че има обща посока на действие”, заяви Йорданов.

Припомняме, че на срещата с президента Румен Радев ИТН заявиха, че ще направят всичко възможно за съставяне на правителство.