ИТН предлага нов кабинет, ако ДБ и ИСМВ не го подкрепят нови избори

Днес в пресклуба на БТА се проведе пресконференция на част от ръководството на ПП „Има такъв народ” и оттегления кандидат за министър-председател Николай Василев.

Заместник председателят на партията Тошко Йорданов обяви, че те ще предложат нов състав на кабинет.

 „Кабинетът ще бъде обявен, когато му дойде времето. Ние поемаме отговорността за съставяне на кабинет и ще представим такъв. Ако бъде подкрепен ще влезе в длъжност, ако не бъде – логично е да отидем на нови избори. Подкрепа дали ще има зависи от другите партии”, каза той.

На пресконференцията заместник председателят на партията Тошко Йорданов обясни, че те очакват подкрепата на „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” за новия кабинет, който ще бъде представен съвсем скоро. Състава на кабинета няма да бъде обсъждан предварително с тях. ИТН заявиха, че ще носят пълната отговорност за дейността на новия кабинет. Според Йорданов, ако правителството на ИТН не бъде одобрено от парламента голяма е вероятността за нови предсрочни избори, но тогава отговорността за това няма да бъде тяхна. Той заяви, че са готови за диалог за политики с двете партии на протеста в парламента и според него те не са безотговорни партии. 

За нас е по-логично да имаме партньори в посоката, в която гледаме, от “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”.

Йорданов отбеляза, че са имали неформална среща с Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!” за организиране на среща в Народното събрание. Учуден съм, че за “Демократична България” сме по-голям враг от ГЕРБ, те нищо не казват за Бойко Борисов, коментира Йорданов.

В отговор на критиката защо кабинета бе представен по телевизията той заяви, че по-важно за него е какъв е състава на кабинета и каква политика ще провежда.

Ние спечелихме тези избори и отговорността да представим състава на правителството е наша. На предишните избори бяхме втори и всички партии ни молиха да съставим правителство. Сега, когато го представихме ни критикуват защо не е съгласувана с тях, но ние не сме в коалиция с нито една партия, за да го правим това.”

 „Ако искахме предсрочни избори щяхме да хвърлим кърпата още сега, но ние не правим това”, каза Тошко Йорданов.

От партията отхвърлиха категорично всички появили се твърдения, че предложеният кабинет е нареден от чужди посолства. На шега Филип Станев заяви: „Извънземните са го редили”.

Тошко Йорданов заяви, че по конституция не е задължително лидерът на партията победител да бъде премиер и подчерта: „Слави Трифонов си носи отговорността в ИТН”.

От „Има такъв народ” не казаха кои министри от оповестеното преди дни правителство ще бъдат сменени, само напомниха публикацията на Трифонов от социалните мрежи, че „ще има ревизиране на част от имената”.

„Джипката падна в дерето. Няма я вече. На нейно място идва демокрацията”, заяви Филип Станев по време на пресконференцията.

На пресконференцията продължила повече от два часа Николай Василев обясни икономическите приоритети на подготвяното от него правителство. Той каза, че е противник на бюджет с дефицит и е щял да предложи балансиран бюджет за следващата година. Заедно с това е смятал да се намали ДДС с 2% и корпоративния и данъка за физическите лица на 9%. Той каза, че няма нищо общо с ДПС и отговори на всички конкретни въпроси, които му бяха зададени във връзка с публикувани обвинения в медиите.