В Парламента ИТН поиска подкрепа за кабинет

Филип Станев, снимка: m.offnews.bg

Днес в Парламента ПП “Има такъв народ” поиска подкрепа за предложения от тях състав на Министерски съвет. Подкрепата за кабинета бе поискана на базата на постигнатото съгласие в отделните сфери на политиката след срещите с партиите, с които преговарят. От парламентарната трибуна зам.-председателят на парламентарната група Филип Станев изброи кои са тези политики след преговорите с парламентарните групи на “БСП за България”, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”

“Първият приоритет е пълното съгласие в сектор Правосъдие – премахване на специализираните съдилища, реална съдебна реформа, реформа в прокуратурата, реално електронно правосъдие. В сектор Икономика – данъчни стимули за малки и средни предприятия, премахване на бариерите за правене на бизнес, постигане на регионална децентрализация, увеличаване на прага на задължителната регистрация на ДДС, фискална децентрализация. В сектор Здравеопазване – нов закон за лечебните заведения, премахване на модела клинични пътеки, спешни мерки за промяна в правилата на работа на НЗОК, авиационно звено в Спешна помощ. В Социалната сфера – подпомагане на млади семейства, преизчисляване на пенсиите. В Образование – развиване на проектен потенциал, интеграция на малцинствените общности, намаляване на висшите учебни заведения, обособяване на научни клъстери. В Земеделие – създаване на условия за развитие на семейно земеделие”, заяви Станев.

“Неведнъж сме излагали, че “Има такъв народ” цели изчегъртване на корупционния модел на управление за последните 12 години. В случай, че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме да подкрепите така предложения от нас състав на Министерския съвет”, заключи той.

Припомняме, че посоченият кандидат за премиер от ИТН Пламен Николов получи мандат от президента за съставяне на правителство в последния работен ден на предната седмица. Съгласно процедурата партията ще внесе дадения мандат при президента Румен Радев до петък, когато е крайният срок. След това президентът трябва да го представи в парламента, за да бъде гласуван кабинетът.

Междувременно днес парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе предложение за създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства за Специални разузнавателни средства (СРС), използвани от МВР спрямо граждани в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание.

“За” създаването на комисията гласуваха 82 депутати, “против” – 69, а “въздържали се” – 64, с което предложението бе отхвърлено.