ИТН връчват на президента изпълнения мандат за правителство

Пламен Николов, снимка: https://pp-itn.bg/

Днес от президентството съобщиха, че ПП “Има такъв народ” ще върнат на президентът Румен Радев изпълнения мандат за излъчване на правителство в 17.00 часа. Това е крайният конституционен срок, в който от партията на Слави Трифонов трябва да върнат своето предложение за кабинет на президента, след като в този час предния петък Пламен Николов получи от държавния глава мандат за съставяне на правителство.

Запитан дали вече е намерил друг кандидат за министър на правосъдието, след като сутринта стана ясно, че Момчил Иванов се оттегля по лични причини, номинираният за премиер Пламен Николов отговори: „Търся го още. Ще го търсим навсякъде, където е необходимо”.

“Нищо при нас не се решава еднолично, всичко се взема на консенсусен принцип”, допълни той, запитан  дали лично той търси новия кандидат за правосъден министър. Нали си давате сметка, че целият този процес се дължи до голяма степен на медиите, защото човекът прецени, че такъв тип публичност и известност не му е необходима, заяви Николов.

ИТН продължиха разговорите за подкрепа с БСП в Народното събрание. След тях Николов обяви, че са постигнали сближаване по почти всички въпроси, които представлявали затруднение между тях. Той и зам.-шефът на ПГ на БСП Христо Проданов застанаха заедно пред медиите.

“Съвсем скоро ще обявим детайлите. Предстои да намерим политическите измерения как ще се случи точно – дали ще ги публикуваме или прочетем”, каза Николов.

“Все още не е обсъждано обаче дали ще има споразумение между двете политически сили. Може да бъде декларация”, допълни той.

“Следваме посоката, която ни зададе Националният съвет на БСП. С работната група на “Има такъв народ” обсъдихме политическата декларация с приоритети и бележките, които Националния съвет постави.

Доизяснихме всички тези приоритети в политическата декларация. Голяма част от нещата в политическата декларация, по които имахме бележки, бяха изчистени. След като “Има такъв народ” направят допълнения и редакционни поправки, Националният съвет на БСП ще реши за кабинета.” Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Христо Проданов след срещата.

От “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” не са дали категоричен отговор – дали ще подкрепят този състав на Министерския съвет. Те заявиха, че това ще стане ясно в рамките на парламентарната процедура, която ще започне, след като президентът внесе за разглеждане в НС предложеното от “Има такъв народ”. Христо Иванов обаче днес коментира, че това, че правосъдният министър е оттеглен, не променя много, защото остава фактът, че той изобщо е предложен. Не е известно дали днес ще има срещи между тези двете групи и ИТН.

ГЕРБ-СДС заявиха, че  ще гласуват против така обявения състав на Министерския съвет, а позицията на ДПС не е ясна.