ИТН ще разговаря с всички без ГЕРБ

Тази сутрин заместник председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Филип Станев и Станислав Балабанов съобщиха пред журналисти в Народното събрание, че ИТН ще изпратят покани днес до всички парламентарно представени партии без ГЕРБ за разговори, предаде БТА.
    Покани ще получат “Демократична България”, ДПС, БСП и “Изправи се БГ! Ние идваме!”.
   От ИТН се надяват поканите да бъдат приети и идните дни да се проведат практични разговори, за да може да има стабилно правителство и парламент оттук нататък. Най-вероятно срещите ще са в парламента.
   Длъжни сме да поканим всички с изключение на ГЕРБ, за да ги чуем, съобразяваме се, както с общественото мнение, така и с демокрацията, такъв е нейният смисъл – да водим конструктивни разговори, да чуем идеите им, да изложим нашите, да ги обсъдим, обясни Балабанов.Той се надява крайният резултат да бъде положителен. Депутатът подчерта, че е важно срещите да са публични, а не задкулисни, с идеята за постове.
   Чистата математика от конфигурацията на партиите от протестите сочи, че броят на депутатите е недостатъчен до 121 за мнозинство, уточни Филип Станев, запитан как ще обясни поканите към ДПС и БСП, след първоначалната им заявка да не търсят подкрепа от партиите на статуквото. Така че, по думите му, в името на желанието на гражданите за стабилност се налага да се проведат консултациите, защото този кабинет няма как да се състои.
   Балабанов добави – нека да видим какво ще кажат, идеите им, какви въпроси имат към нас, всички партии ще бъдат изслушани без ГЕРБ. За имена и постове от партията на Станислав Трифонов са категорични, че няма да преговорят.
   ГЕРБ няма как да бъдат поканени на подобни разговори, всичко, което се случи в икономически, здравен план през последните 12 години е “заслуга” на ГЕРБ, коментира Филип Станев.

Изявлението на двамата лидери от ГЕРБ потвърждава заявеното на пресконференцията  предната седмица намерения да се търси подкрепа за политики от парламентарните партии, но да не се обсъжда състава на кабинета.

Припомняме, че обявяването на кабинета на Николай Василев срещна всеобщо неодобрение, а политическия анализатор Осман Октай дори предрече край на проекта на Слави Трифонов.

Днес в Парламента, по предложение на Демократична България, бе решено с внушително мнозинство от 201 гласа да се състави парламентарна комисия за разследване на лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец.