Йорданка Фандъкова: Три-четири палатки няма да попречат на преместването на паметника на Съветската армия

Снимка: в-к Труд

Кметът на София Йорданка Фандъков каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ, че паметникът на Съветската армия трябва да бъде преместен. Тя припомни, че решението на Столичния общински съвет е взето преди няколко месеца и още тогава го е изпратила на областния управител. Паметникът е държавна собственост, това след дълги години атаки беше прието, защото има документи за това. Областният управител и премиерът вече изразиха своята позиция, че ще изпълнят това решение, каза столичния кмет.

По повод палатковия лагер пред паметника в знак на протест срещу преместването му, тя посочи, че няма разрешение и съгласуване от Общината за поставяне на палатки. Сезирала съм полицията, три – четири палатки едва ли могат да попречат на преместването, убедена е тя.

Палатките бяха разпънати от представители на “Левицата”, които започнаха да дежурят по график край монумента, за да попречат на премахването му. Към тях се присъединиха привърженици на “Възраждане”, както и от други леви формации.

Вчера кметът на район “Средец” Трайчо Трайков поиска от общинската дирекция “Сигурност” към Столична община да премахне палатките, които бяха разположени преди дни със заканата да попречат на решението за демонтиране на Паметника на Съветската армия.

В отговор на въпрос Йорданка Фандъкова обясни какво предстои по отношение на строителството на столичното метро. В момента се строят три километра към квартал „Левски“. Предстои да започне строителството на шест км през „Слатина“ към “Цариградско шосе” и още един километър в „Обеля“, има и още десетина километра планирани, отбеляза кметът на София.  

За 15 години изградихме 80% от съществуващото метро. Това са огромни проекти и са много трудни, моята задача е да осигуря финансирането и координацията, посочи тя. Метрото вече е 52 км с три метролинии, припомни Йорданка Фандъкова.  

Около 30% от жълтите павета са пренаредени, отбеляза тя по повод повторното им пренареждане в центъра на София. Това е символът на София, не сме платили нито един лев от 206 000, каквато е цената, каза столичният кмет и подчерта, че ако фирмата не се справи, няма и да бъде платен. Наложих санкция от 100 000 лева за увреждане на жълто паве, припомни тя. Разпоредила съм постоянен, изключително строг контрол, каза Йорданка Фандъкова.

На въпрос кой ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, тя отговори, че това ще стане ясно в началото септември. Минаха номинационните събрания на ГЕРБ, предстои да разгледаме номинациите, имаме достатъчно голям избор. Предполагам, че в началото на септември ще вземем решението за кандидата на ГЕРБ, имаме номинирани за районни кметове, подготвяме листа за общински съветници, каза още Йорданка Фандъкова. Развитието и промяната на София не трябва да спират, призова тя.