8,6 млрд. лева раздадени от кабинета Борисов без обществени поръчки

Снимка: btvnovinite.bg

8,6 млрд. лева са раздадени от правителството на Бойко Борисов без обществени поръчки, обяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет, предаде бТВ.

„След направената проверка с оглед на информацията, която имаме, от 1 януари 2019 г. до 30 април 2021 г. са сключили договори на обща стойност малко над 20 млрд. лв. От тях 11 млрд. и 700 млн. са били с поръчки, 8 млрд. и 600 млн. са били без поръчки. Тоест над 42% от парите, които държавните предприятия харчат са без обществени поръчки“, заяви Василев.

Проверката е направена от служебното правителство, тъй като държавните предприятия и техните „ин хаус“ процедури не се обобщават в процедури и договорите им не са публични, добави Василев.

Според финансовият министър, средствата, раздадени без обществени поръчки, се равняват на общия размер на пенсиите за 9 месеца.
Става дума за строителството на автомагистрала „Хемус“, ремонти на язовири и други строителни дейности, като авансово е плащано на фирмите-изпълнители по цени, които не са пазарни. Служебният министър на финансите Асен Василев обяви, че тази практика ще бъде прекратена с промени в наредбите. Вече сключените договори за строителство, включително и за магистрала Хемус ще продължат да се изпълняват:

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че още днес внася в съда директен иск за вреди срещу ръководството на Българската банка за развитие, които не могат да бъдат отстранени.

„Ин хаус“ поръчките са предвидени, ако има обществено, общинско, държавно предприятие и се притежава от съответната община или министерство, това предприятие да свърши работата. Както са замислени поръчките, такова „ин хаус“ предприятие не може да ползва подизпълнители. За съжаление, както виждаме и в регионалното развитие, и в икономиката, както и във всички други такива поръчки, всъщност това е един начин да се избегнат обществените поръчки и да се дадат пари на подизпълнители без търг и без конкурс. И тук не говорим за малко пари. 8 млрд. и 696 млн. раздадени без конкурс по ин хаус поръчки, ако ги съотнесем към това, което харчим като държава, това са всички пенсии за 9 месеца…. са раздадени на фирми без поръчки“, обяви Василев.

Той направи съпоставка с факта, че от 2008 г. пенсиите не са актуализирани, в същото време обаче са раздадени над 8 млрд. лв. на фирми без обществени поръчки.

Един от основните проблеми се крие в процедурите „ин хаус”, обясни преди това говорителят на МС Антон Кутев. „Това са вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране без конкурси”, обясни Кутев.

Кирил Петков даде пример с магистрала „Хемус“. „През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лв., за да се изгради „Хемус”. След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лв., за да изгражда магистрала „Хемус” към края на 2020 г. Съответно 996 млн. лв. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата“, обясни още министър Петков