Какво трябва да знаете при пазаруване в „Черен петък“?

„Черният петък” е едно от най-големите и очаквани събития за пазаруване през годината. Тази година в деня на големите намаления се очаква да пазаруват над 40% от българските потребители, като те ще похарчат средно около 300 лв. на човек, сочи проучване на Асоциацията за защита на потребителите. Най-търсените стоки тази година ще бъдат дрехите, следвани от електрониката и обувките.

На този ден потребителите трябва да внимават, тъй като не всички отстъпки са реални. Те трябва да следят от по-рано цените на продуктите, които искат да закупят и да направят сравнение в различните магазини, както и да бъдат изключително внимателни при тегленето на потребителски кредити.

От Асоциацията за защита на потребителите препоръчват да спазвате следните стъпки при пазаруване на “Черния петък”:

1. Пазарувайте от онлайн магазин, който познавате или сте проучили

В адреса на линка трябва да има S (https), както и катинарче, което е знак за сигурност. Ако се окаже, че сте пазарували от некоректен търговец, оспорете плащането пред банката. По-добре е да го направите писмено, за да получите и официален отговор. Имайте предвид, че за тази процедура банката може да начисли такса.

2. Не купувайте импулсивно – предварително

Решете какво ви е необходимо или искате, складирайте го във виртуалната си пазарска кошница и изчакайте деня с намаленията. Наистина ли бихте взели нещо, което не ви трябва, само защото пише “70% намаление”?

3. Сравнете цените на продуктите, които искате да закупите

Щом набележите желаните стоки, обиколете магазините (или проверете в съответните сайтове) и вижте цените им преди намаленията. Сметнете дали обявеното намаление е равно на обещания процент.

4. Запознайте се с правата си за връщане на стоките

Имате 14 дни период за размисъл, в който може да върнете продукта си, купен онлайн. Това важи и ако сте го купили на “Черния петък”. След като върнете покупката, търговецът е длъжен да ви възстанови заплатената сума в рамките на други 14 дни.

5. Запознайте се с гаранцията на стоката, която искате да закупите

Ако телевизорът или хладилникът, купени на “Черния петък”, се повредят, имате право да поискате от продавача да ги ремонтира. Гаранцията на всяка стока, купена от търговец в ЕС, е до 2 години. Ако продуктът се развали, трябва да се обърнете именно към продавача, който е задължен да ви съдейства и да го приведе в съответствие с договора за продажба в рамките на 30 дни.

6. Проверете за скрити такси

Когато купувате дадена стока проверете например дали не трябва да платите допълнително за валутен превод, за доставка, за опаковане.

7. Уверете се, че стоките са безопасни

Това важи не само за материала, от който са изработени детските играчки, но и за вашите дрехи или купата за храна на кучето.

8. Прочетете общите условия Важно е да сте наясно със срока за доставка (обикновено заради “Черния петък” той е по-дълъг от нормалното), както и за условията за връщане на продукта, ако не ви хареса или си промените решението