Районът на Киев е освободен от украинските сили

Снимка: Ройтерс

След като Украйна съобщи, че нейните сили са си върнали всички райони около Киев, кметът на освободен град каза, че 300 жители са били убити по време на едномесечна окупация от руската армия, а жертвите са били видени в масов гроб и все още лежат по улиците, съобщи агенция Ройтерс.

Украинските войски са си върнали повече от 30 града и села около Киев, съобщиха украински власти в събота, претендирайки за пълен контрол над столичния регион за първи път, откакто Русия започна своята инвазия.

В Буча, град, съседен на Ирпин, само на 37 км северозападно от столицата, журналисти на Ройтерс видяха тела, лежащи по улиците, както и ръцете и краката на множество трупове, стърчащи от все още отворен гроб в църковна земя.

След повече от пет седмици на битки Русия изтегли силите, които заплашваха Киев от север, за да се прегрупират за битки в Източна Украйна.

„Целият район на Киев е освободен от нашественика“, написа във Фейсбук заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр. Нямаше руски коментар по твърдението, което Ройтерс не можа веднага да провери.

Президентът Владимир Зеленски предупреди във видеообръщение: „Те минират цялата тази територия. Минирани са къщи, минира се оборудване, дори телата на мъртви хора“. Той не цитира доказателства.

Службата за спешни случаи на Украйна съобщи, че повече от 1500 експлозиви са били открити за един ден по време на претърсване в село Дмитровка, западно от столицата.

Руското министерство на отбраната не отговори на искане за коментар по обвиненията в мините. Ройтерс не можа да ги провери независимо. Москва отрича да е насочена към цивилни и отхвърля обвиненията във военни престъпления.

Но в Буча кметът Анатолий Федорук каза, че са били убити над 300 жители. Много жители със сълзи си припомниха срещите със смъртта и проклинаха заминалите руснаци. „Гадовете!” Каза Василий посивял 66-годишен мъж, който плачеше от ярост, докато гледаше повече от дузина тела, лежащи на пътя пред къщата му. “Съжалявам. Танкът зад мен стреляше. Кучета!”

Британският външен министър Лиз Тръс каза, че е ужасена от зверствата в Буча и изрази подкрепа за разследването на Международния наказателен съд за потенциални военни престъпления.

ПУТИН ЗЕЛЕНСКИ РАЗГОВОРИ?

След стартирането на 24 февруари на това, което президентът Владимир Путин нарече „специална военна операция“ за демилитаризиране и „деназификация“ на Украйна, Русия не успя да превземе нито един голям град и вместо това обсади градските райони, изгонвайки една четвърт от населението на страната. Русия изобрази изтеглянето на силите си близо до Киев като жест на добра воля в мирните преговори. Украйна и нейните съюзници казват, че Русия е била принудена да измести фокуса си към Източна Украйна, след като понесе тежки загуби. И двете страни определиха преговорите миналата седмица в Истанбул и чрез видео връзка като “трудни”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в събота, че “главното е преговорите да продължат или в Истанбул, или някъде другаде”. Нов кръг от преговори не е обявен. Но украинският преговарящ Дейвид Арахамия каза вчера, че е постигнат достатъчен напредък, за да се позволят преки преговори между руския президент Владимир Путин и Зеленски. „Руската страна потвърди нашата теза, че проектодокументите са достатъчно разработени, за да позволят директни консултации между лидерите на двете страни“, каза Арахамия. Русия не е коментирала тази възможност.

МАРИУПОЛ ЧАКА ЕВАКУАЦИЯ

Сред убитите близо до Киев беше Максим Левин, украински фотограф и видеооператор, който работеше за новинарски уебсайт и дългогодишен сътрудник на Ройтерс. Тялото му е открито в село на север от Киев в петък, съобщи вчера новинарският сайт LB.ua, където е работил.

На изток Червеният кръст се надява негов конвой за евакуация на цивилни да стигне до обсаденото пристанище Мариупол днес, след като се отказа от предишни опити поради съображения за сигурност. Русия обвини МКЧК за закъсненията. 

Мариупол е основната цел на Русия в югоизточния регион на Украйна Донбас и десетки хиляди цивилни там са хванати в капан с ограничен достъп до храна и вода. Британското военно разузнаване съобщи, че руските военноморски сили поддържат блокада на украинското крайбрежие по протежение на Черно и Азовско море. Русия е имала способността да направи опити за десантно кацане, въпреки че подобни операции стават все по-рискови. Според него докладваните мини, чийто произход остава неясен и оспорван, представляват сериозен риск за корабоплаването в Черно море. В ранните часове днес ракети удариха Одеса, съобщи градският съвет в южния пристанищен град. Руското министерство на отбраната заяви, че неговите ракети са деактивирали военните летища в Полтава, в централна Украйна, и Днепър, по-на юг. По-късно те съобщиха, че нейните сили са ударили 28 украински военни съоръжения в цялата страна, включително два оръжейни склада. Украинските военни съобщиха и за руски въздушни удари по градовете Северодонецк и Рубежне в Луганск, един от двата югоизточни региона, където проруските сепаратисти обявиха отцепили се държави дни преди инвазията. Украинските военни съобщиха, че са отбили шест вражески атаки в Луганск и Донецк, другият отцепил се регион, в събота.