Кирил Петков: Получих съобщение, че не съм гражданин на Канада

Кирил Петков

Миналия петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към посолството на Канада в Румъния, откъдето могат да бъдат взети от мен. Това се посочва в изявление на служебния министър на икономиката Кирил Петков, разпространено от пресцентъра на Министерството на икономиката.
“С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани”, заявява Кирил Петков.
Министърът публикува копие от волеизявление за отказ от канадско гражданство, което е било подадено на 21 април 2021 година. “Като спазвам принципа за пълна прозрачност на действията ми като министър на икономиката в служебния кабинет, и поради нестихващите интерпретации в средствата за масова информация, Ви предоставям копие от волеизявлението ми за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г.”, отбелязва Петков.
Припомняме, че тeмaтa за двойното гражданство на Кирил Петков бe пoвдигнaтa зa пъpви път oт „Имa тaĸъв нapoд“, a мaлĸo cлeд тoвa тoпĸaтa бe пoeтa oт ДПС и ГEPБ.
Преди седмица Конституционният съд образува дело по искане на 55 народни представители за установяване на противоконституционност на Указ 129 на президента за назначаване на служебното правителство, в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков. Документите бяха внесени в съда от ГЕРБ.
Във връзка с тази тема и консултациите при президента Румен Радев с ДПС преминаха в остър тон, след като лидерът на движението Мустафа Карадайъ отново постави казуса около канадското гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Именно това беше причината ДПС да напусне и Консултативния съвет по национална сигурност преди това.
В отговор тогава президентът заяви:
„Аз не мисля, че е много удачно точно вие да повдигате тази тема, отговори. Защото според мен да си гражданин на Република България означава да носиш България в сърцето си и когато избухна този скандал, аз самият се срещнах с г-н Петков и го запитах “Вие ще ми кажете ли коя е вашата Родина майка – България или Канада: и получих еднозначен отговор – България”, каза Румен Радев.

В дейността си като министър на икономиката Кирил Петков засегна много икономически интереси. Заедно с министъра на финансите Асен Василев разкриха, че 8,6 млрд. лева са раздадени от правителството на ГЕРБ без обществени поръчки. Петков съобщи, че 1 млрд. лева са раздадени от ББР на малък брой фирми с по-ниски лихви. Министърът осветли и заплатите на управителите на ББР получавали по 60 000 лева на месец. Според него всички тези действия са провокирали ответната реакция от засегнатите лица.